Belgische balans vliegtuigcrash blijft op twee doden

15/05/10 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

Intussen is de negenjarige Ruben, de enige overlevende van de crash, gerepatrieerd naar Nederland.

Buitenlandse Zaken Zaken gaat ervan uit dat de crash van een vliegtuig nabij Tripoli wel degelijk twee Belgische slachtoffers heeft gemaakt. Eerder was gezegd dat er mogelijk nog een derde Belg was omgekomen.

Het vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways crashte woensdag nabij de Libische hoofdstad. Er vielen 103 slachtoffers, onder wie 70 Nederlanders.

Aan Belgische kant stierven een man uit Geraardsbergen en een vrouw die al sinds de jaren '70 in Nederland woont, maar nog de Belgische nationaliteit heeft.

Vrijdag luidde het bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken dat er één naam was waarover nog twijfel bestond.

Afriqiyah Airways meldde vrijdag op haar website zelfs dat er vier Belgische slachtoffers zouden zijn gevallen, maar daar had Buitenlandse Zaken geen weet van.

Zaterdag meldde de FOD Buitenlandse Zaken dat alles er op wijst dat het bij twee Belgische slachtoffers zal blijven.

'Er bestond verwarring over de nationaliteiten op de passagierslijsten, maar de twijfelgevallen blijken nu Nederlandse slachtoffers te zijn', zo verklaarde Patrick Deboeck van Buitenlandse Zaken.

Nederlandse overlevende gerepatrieerd

Intussen is zaterdag op de vliegbasis in Eindhoven een toestel geland met aan boord de 9-jarige Ruben uit Tilburg, de enige
overlevende van de vliegramp in Tripoli.

Het vliegtuig was zaterdagmorgen vanuit Tripoli vertrokken. De oom en tante van de jongen, die sinds donderdag bij hem waren, reisden mee.

Ook de arts van Ruben, een orthopedisch chirurg uit het El Khadraziekenhuis in Libië, vloog op eigen verzoek mee, naast een Libische anesthesist.

Ze vlogen met een 'air ambulance' van de Libische overheid die is uitgerust met zeer moderne medische apparatuur.

De ouders van de jongen en zijn 11-jarige broer kwamen om bij de ramp.

Onze partners