Belgische autoreclame volgens Europa grotendeels illegaal

Volgens de Europese Commissie zouden autoconstructeurs de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van nieuwe wagens niet duidelijk genoeg vermelden.

Volgens de Europese Commissie is een groot deel van de autoreclame in België illegaal. Dat staat in een brief van de Commissie die naar de Belgische regering is gestuurd. Autoconstructeurs zouden de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van nieuwe wagens niet duidelijk genoeg vermelden.

Ons land wordt aangemaand om voor 14 juni de Europese wetgeving na te komen. Die zegt dat bij reclame voor nieuwe auto’s het verbruik en de CO2-uitstoot ‘gemakkelijk leesbaar’ moeten zijn. De veroordeling door Europa volgt op een klacht van Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Friends Of The Earth.

‘Zeer opmerkelijk’, zegt Joost Kaesemans, woordvoerder van autofederatie Febiac. ‘België is een van de weinige landen die überhaupt regels hebben. Alle leden van Febiac hebben een vrijwillige code ondertekend waarin duidelijke regels staan voor reclame.

De federale overheidsdienst (FOD) Economie gebruikt die code trouwens als richtlijn. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een proces-verbaal in de bus verwachten.’

Kaesemans stelt zich vragen bij de vermelding van uitstoot en verbruik. ‘Wij denken dat het effect daarvan op bijvoorbeeld een affiche minimaal is. De klant moet die informatie volgens ons krijgen wanneer hij daadwerkelijk een auto koopt. Ach, dit is gewoon een zoveelste poging om de auto te marginaliseren.’

‘Die vrijwillige code en de regelgeving zijn het resultaat van een onderonsje tussen Febiac en de FOD economie’ zegt Jeroen Verhoeven, medewerker van Friends Of The Earth.

‘Zij hebben hun interpretatie van de Europese regels in die code gegoten. Dat is alsof een rechter aan een dief gaat vragen hoe hij diefstal moet interpreteren. De Commissie heeft trouwens over andere Europese landen dezelfde klacht. Wij willen er gewoon voor zorgen dat iedereen de wet naleeft.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content