Belgische Airbus brengt Egyptische vluchtelingen naar Caïro

07/03/11 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:06

Op vraag van Europa neemt België deel aan een luchtbrug om vluchtelingen van het geweld in Libië terug naar hun thuisland te brengen.

Belgische Airbus brengt Egyptische vluchtelingen naar Caïro

© Benoit Doppagne/Belga

Een Airbus van Defensie is maandagochtend omstreeks 8 uur vanop de luchthaven van het Tunesische schiereiland Djerba vertrokken naar Caïro, met aan boord 256 Egyptische vluchtelingen uit Libië.

Het gaat om de eerste vlucht die het Belgisch leger uitvoert in het kader van de luchtbrug die werd ingesteld om de mensen die op de vlucht zijn voor het geweld in Libië naar hun thuisland te brengen.

Ons land besliste vrijdag in te gaan op de vraag van Europa om deel te nemen aan de luchtbrug. De coördinatie van de operatie is in handen van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Defensie plant alles samen zowat 2.500 vluchtelingen te repatriëren, al is het niet uitgesloten dat er ook op andere landen dan Egypte zal worden gevlogen.

Geweld

Sinds de start van de luchtbrug, een goede week geleden, werden vanop Djerba al ruim 60.000 mensen geëvacueerd. Het leeuwendeel daarvan - zowat 45.000 - waren Egyptenaren.

Aan boord van de Airbus vertelden de passagiers steevast hetzelfde verhaal. Ze werkten in Libië en sloegen op de vlucht voor het geweld. Na enige tijd bereikten ze de grens met Tunesië, waarna ze enkele dagen in een kamp verbleven.

Gevechten

In Libië gaan de gevechten tussen het Libische regime en de opstandelingen intussen onverminderd voort. Volgens de BBC hebben aan Muammar Khaddafi loyale troepen de kustplaats Ben Jawad veroverd, en proberen ze nu verder oostwaarts op te rukken richting de oliehaven Ras Lanuf.

De Libische autoriteiten hebben ingestemd met een voorstel van de VN om onmiddellijk een team naar Tripoli te sturen om de humanitaire toestand in het land te onderzoeken. De VN hebben de Jordaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdul Ilah al-Khatib aangeduid als speciale gezant voor Libië.

Onze partners