Belgisch ambasadeur ontboden bij paus

28/06/10 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

De ambassadeur in Vaticaanstad moest de kerkvorst uitleg verschaffen over de huiszoekingen.

De Belgische ambassadeur in Vaticaanstad is ontboden bij de paus om uitleg te verschaffen over de huiszoekingen bij de kerk van afgelopen donderdag. Dat heeft ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere maandag gezegd op Radio 1.

Het Vaticaan heeft al verschillende malen laten blijken dat het grote moeite heeft met de huiszoekingen die afgelopen donderdag plaatshadden in het Mechels bisschoppelijk paleis, in de Sint-Romboutskathedraal, bij kardinaal op rust Godfried Danneels en bij de (voormalige) commissie-Adriaenssens.

De paus zelf noemde de huiszoekingen zondag betreurenswaardig. Kardinaal Tarciso Bertone, de staatssecretaris van het Vaticaan, hekelde eerder dat de Belgische bissschoppen tijdens de huiszoeking in het bisschoppelijk paleis negen uur werden 'vastgehouden'. 'Een zwaarwichtig feit en onwaarschijnlijk', zo luidde het.

Vanackere zei maandag dat de ambassadeur aan de paus heeft uitgelegd dat er in België een scheiding is van kerk en staat en een scheiding van machten.

Wat de gerechtelijke overheid doet, valt enkel onder haar verantwoordelijkheid en daar kunnen we als uitvoerende macht niet in tussenkomen, aldus de minister.

Onze partners