België tegen bewapening Libische rebellen

© DPA

Binnen de internationale contactgroep over Libië heerst verdeeldheid over de mogelijke bewapening van de Libische rebellen.

Binnen de internationale contactgroep over Libië heerst verdeeldheid over de mogelijke bewapening van de Libische rebellen. Voor België, vertegenwoordigd door minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) kan daar geen sprake van zijn. De contactgroep zit woensdag voor het eerst sinds haar oprichting op 29 maart samen in de Qatarese hoofdstad Doha. De groep omvat zowel Westerse en Arabische landen als internationale organisaties als de Verenigde Naties (VN) en de NAVO.

Wapens

In de marge van de bijeenkomst werden al verschillende ballonnetjes opgelaten. Frankrijk en Groot-Brittannië riepen de NAVO dinsdag op tot meer actie ter bescherming van de Libische burgerbevolking.

Italië en Qatar pleiten onomwonden voor een bewapening van de rebellen. De NAVO dwingt momenteel op vraag van de VN een wapenembargo af, maar volgens de Italiaanse diplomatie houdt VN-resolutie 1973 geen verbod in op wapenleveringen aan de rebellen.

Maar daar is ons land het niet mee eens. Vanackere benadrukte dat “de VN-resoluties voorzien in het beschermen van de burgerbevolking, maar niet in ze bewapenen”. Ook Duitsland ziet geen militaire oplossing voor de crisis in Libië.

Financiering

Groot-Brittannië opperde een mogelijk alternatief. Zo pleitte minister van Buitenlandse Zaken William Hague voor een “regionaal financieringsmechanisme” om de rebellen van de nodige middelen te voorzien. Hij liet verstaan dat de contactgroep daarover momenteel een akkoord zoekt.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon drukte de internationale gemeenschap alvast op het hart dat ze de Libische bevolking de rug niet mag toekeren. Volgens hem zouden tot 3,6 miljoen mensen humanitaire hulp kunnen nodig hebben. “Het is belangrijk dat we met één stem spreken”, benadrukte Ban in zijn openingstoespraak. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content