België stapt in oorlog zonder duidelijke leiding

© EPA

Er is maandagochtend, na twee dagen van zware luchtaanvallen op Libië, nog geen duidelijke commandostructuur in de oorlog tegen Khadaffi. Het gebrek aan leiding is voor ons land geen bezwaar om vanaf vandaag mogelijk deel te nemen aan de oorlog.

De NAVO is er gisteravond niet in geslaagd om tot overeenstemming te komen en de leiding van de militaire operaties tegen Libië op zich te nemen. Vooral Turkije ligt dwars. De Turken zijn woedend dat ze zaterdag niet zijn uitgenodigd op de top in Parijs waar Westerse en Arabische wereldleiders het licht op groen hebben gezet voor de aanvallen op Libië. Vandaag vergadert de NAVO opnieuw in een poging om toch tot overeenstemming te komen.

In afwachting van een NAVO-initiatief is er op dit moment totaal geen duidelijkheid over wie de oorlog leidt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Hillary Clinton liet dit weekend uitschemeren dat de Verenigde Staten graag onder leiding van de Britten willen opereren. In de praktijk voert een Amerikaanse generaal in het Duitse Rammstein de “coördinatie” van de luchtaanvallen uit. De landen die deelnemen aan de oorlog noemen zich de “Coalition of the Willing”. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk voeren de meeste bombardementen uit. Vandaag komen naar verwachting nog meer landen in actie, mogelijk ook ons land.

Zoeken naar draagvlak in internationale gemeenschap

Niet alleen de NAVO is verdeeld over de militaire operaties tegen Libië, die mogelijk uitdraaien op een langdurige oorlog. De Arabische Liga, China en Rusland keuren de luchtaanvallen openlijk af. “We willen dat de burgers beschermd worden, niet dat ze gebombardeerd worden,” zei secretaris-generaal Amr Moussa van de Arabische Liga, die zaterdag in Parijs nog de indruk gaf de acties tegen Khadaffi te steunen.

Ook Moskou maakt zich zorgen dat in Tripoli en drie andere steden in Libië burgerdoelwitten zijn aangevallen. Volgens Rusland gaan de luchtaanvallen in Libië veel verder dan het mandaat van de VN. China, dat zich net als Rusland onthield bij de stemming over de VN-resolutie, zei dit weekend dat geweld nooit een oplossing mag zijn in internationale relaties. Het is voorlopig nog zoeken naar een draagvlak voor de oorlog in de internationale gemeenschap.

Belgen in actie

Dat belet niet dat België klaar staat om vanaf vandaag deel te nemen aan de bombardementen. Ons land wacht op een vraag van het commandocentrum in Rammstein. Om 13 uur legt de ministerraad de zogenaamde rules of engagement vast waarbinnen onze F16’s kunnen optreden. Na de ministerraad volgt een plenaire zitting van het parlement.

Leterme: “Opdracht niet zonder gevaar”“Deze operatie heeft een ruimer daagvlak dan het ministerie van Defensie of de regering,” zei premier Leterme vanochtend in het VRT-radioprogramma De Ochtend.. “We willen een ruime meerderheid. De opdracht is ook niet zonder gevaar. We moeten goed beseffen dat landgenoten hun leven riskeren.”

De Crem: “Offensieve operatie”

Minister van Defensie Pieter De Crem sprak op de RTBF-radio ook van een “offensieve operatie”. “We zitten niet in een ondersteuningsmissie, maar in een offensieve operatie”, aldus De Crem. Zowel Leterme als De Crem sluiten de inzet van Belgische grondtroepen uit. “Voor mij is het duidelijk dat mijn regering in lopende zaken geen grondtroepen zal ter beschikking stellen voor de acties in Libië”, aldus Leterme.

België stapt dus mogelijk in een conflict zonder NAVO-mandaat. Defensie houdt zes F16’s en een mijnenveger ter beschikking. Daarbij worden zo’n 200 militairen ingezet. De F16’s staan paraat op de luchtmachtbasis van Araxos in Griekenland. De bewapening is overgevlogen door een C-130.

(EE)

Volg Knack nu ook op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content