België staat terecht voor bloedbad in Rwandese school

08/09/10 om 10:40 - Bijgewerkt om 10:40

Woensdag en donderdag staat België terecht voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel voor het Don Boscodrama tijdens de genocide in Rwanda in 1994. Toen stonden ruim 2000 vluchtelingen onder hoede van de Belgische blauwhelmen, die een basis hadden op de school.

België staat terecht voor bloedbad in Rwandese school

© Belga

Op 11 april moest de jonge luitenant Luc Lemaire daar zijn troepen terugtrekken en de volgende uren werden bijna alle vluchtelingen vermoord. Knack brengt deze week een reconstructie van de feiten en blikt met de betrokkenen terug op 'het Belgische Srebrenica'.

Negen Rwandese slachtoffers vorderen nu een schadevergoeding van in totaal 500.000 euro, maar ze willen vooral een principiële veroordeling van de Belgische staat, in hoofde van de premier, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie.

Volgens hen werd het bevel tot terugtrekking door de Belgische legertop gegeven, nadat de regering beslist had om alle blauwhelmen weg te halen. Ook de drie verantwoordelijke officieren op het terrein, Luc Lemaire, Jo Dewez en Luc Marchal, worden gedagvaard.

"Laf"

Volgens Luc Lemaire, die in de door milities omsingelde school het bevel voerde, ligt de verantwoordelijkheid echter vooral bij de politieke overheid: "De terugtrekking was een zeer laffe beslissing van de regering. We hadden de genocide perfect kunnen stoppen. Maar België wil nooit risico's nemen en laat de lokale bevolking altijd in de steek, zeker als het geen voordelen opbrengt."

"Na 16 jaar ben ik nog meer gedegouteerd door de Belgische houding dan toen. Ex-minister Willy Claes van Buitenlandse Zaken zou beter voor de rechter staan in plaats van de militairen op het terrein. Zijn houding was een echte schande."

Ook advocaat Eric Gillet noemt in zijn conclusies de houding van Claes "schandalig en schijnheilig". De gewezen minister voerde een groot diplomatiek offensief om ook alle andere internationale troepen uit Rwanda weg te halen "om zo gezichtsverlies te voorkomen". De vrees was dat alleen België de schuld zou krijgen om zijn eenzijdige terugtrekking.

Vergoeden

Florida Ngulinzira, de belangrijkste eisende partij, is een van de weinigen van Don Bosco die het overleefde, maar haar man, gewezen minister Boniface Ngulinzira, werd afgemaakt.

Zij hoopt nu op een veroordeling van België: "De Belgen evacueerden alle blanken en lieten ons achter alsof wij niet het statuut van mens hadden. Een veroordeling zou betekenen dat België ons na zestien jaar eindelijk ons statuut als mens teruggeeft."

Als België medeverantwoordelijk wordt geacht voor het bloedbad, moet het volgens advocaat Luc Walleyn onderhandelingen starten om alle overlevenden of nabestaanden van het Don Boscodrama te vergoeden, "net zoals voor slachtoffers van de Holocaust".

(CDS)

Lees meer over:

Onze partners