België sluit ambassade in Syrië

29/03/12 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

De gebouwen van de Belgische ambassade zullen vanaf 31 maart gesloten zijn. De Belgische ambassadrice keert naar België terug.

België sluit ambassade in Syrië

© Reuters

België sluit vanaf 31 maart zijn ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus. Dat werd vernomen van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders na afloop van het kernkabinet. De Belgische ambassadrice keert terug naar ons land, terwijl de eerste secretaris zichzelf in de kantoren van de Europese delegatie zal vestigen om zich voort over de Belgische aangelegenheden te bekommeren.

Reynders: 'verhoging graad van protest'

De minister motiveert de beslissing door de achteruitgang van de veiligheidsomstandigheden in de wijk in Damascus waar de ambassades gevestigd zijn. Daar vonden verschillende incidenten plaats. De sluiting moet ook "de graad van protest" tegen het Syrische regime verhogen.

De gebouwen van de Belgische ambassade zullen vanaf 31 maart gesloten zijn, maar blijven bescherming genieten, voegt de minister er aan toe.

EU niet eensgezind over aanpak Syrische situatie

België is niet het eerste Europese land om zijn diplomatieke vertegenwoordiging in Syrië te sluiten uit protest tegen het geweld in het land. De 27 lidstaten konden de voorbije maanden het echter niet eens raken over een eensgezind standpunt. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners