België ontvangt 120 zwaargewonde Libiërs

30/03/12 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:10

België gaat 120 zwaargewonde Libiërs opvangen van wie de verwondingen niet in hun land van oorsprong kunnen behandeld worden.

België ontvangt 120 zwaargewonde Libiërs

© ImageGlobe

Het dossier werd door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verdedigd en kreeg groen licht van het kernkabinet.

Tijdens zijn bezoek aan Libië in februari had Reynders zijn steun toegezegd aan een project van Healthcare Belgium, een initiatief van het VBO om de kwaliteiten van Belgische ziekenhuizen bij buitenlandse patiënten te promoten.

Over de opvang van Libische zwaargewonden in het kader van dit project werd overleg gepleegd tussen de departementen Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid en Asiel. Het akkoord voorziet in de opvang van 120 mensen in vier ziekenhuizen: UCL Woluwe, UZ Brussel, Europa Ziekenhuizen (twee vestigingen) en Chirec (vier vestigingen). Om praktische redenen werd gekozen voor hospitalen in Brussel.

Terugkeren na de behandeling

De gewonden die naar België komen, hebben allen schotwonden opgelopen. Een eerste groep komt eind volgende week aan.

De financiële risico's van de operatie zijn volgens Reynders erg beperkt, aangezien alle kosten door Libië zullen gedragen worden. De gewonden worden vergezeld door familieleden, wat het akkoord vereist van het departement Asiel. Dat eiste met name garanties dat zowel de gewonden als hun familie naar Libië zouden terugkeren na de behandeling.

Volgens de minister past de opvang van de gewonden perfect in de verlenging van de steun van ons land voor de tegenstanders van het regime van Khaddafi. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners