België mag koppelverkoop niet verbieden

Zoals verwacht oordeelt het Europees Hof van Justitie dat het Belgisch verbod op koppelverkoop in strijd is met het Europees recht.

Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat het Belgisch verbod op koppelverkoop in strijd is met het Europees recht.

Bij koppelverkoop is de koper van een product verplicht een ander product te kopen. De zaak kwam vorig jaar weer in de actualiteit naar aanleiding van de verkoop van de iPhone in ons land.

Concreet boog het Europees Hof boog zich over het principe van koppelverkoop naar aanleiding van een prejudiciële vraag van de Antwerpse rechtbank van koophandel.

Die vraag had betrekking op twee dossiers: een klacht van pechverhelpingdidenst VAB tegen Total omdat die maatschappij houders van een Total Club-kaart gratis hulp bij pech aanbood in ruil voor een volle tank enerzijds en een actie van Flair anderzijds dat kortingsbonnen voor lingeriewinkels aanbood.

In haar arrest bepaalt het Europees Hof dat ‘een nationale regeling die elk gezamenlijk aanbod van een verkoper aan een consument verbiedt’ in strijd is met de Europese richtlijn over oneerlijke handelspraktijken.

Van Quickenborne gaat verbod uit de wet halen

Europa eiste al een tijd dat het verbod op koppelverkoop in ons land wordt opgeheven. De Europese Commissie had ons land al enkele malen aangemaand om zich te schikken naar een Europese richtlijn en het verbod op koppelverkoop af te schaffen.

Europa startte met een inbreukprocedure tegen België. De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg meende eind 2008 dat het verbod op koppelverkoop in strijd is met de Europese regels.

Het Belgisch verbod is zowel in strijd met de richtlijn over oneerlijke
handelspraktijken als met de vrijheid van dienstverrichting, aldus de advocaat-generaal.

Federaal minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne is een bekend tegenstander van het verbod op koppelverkoop. Hij reageerde donderdag dan ook tevreden op de beslissing van het Europees Hof. De minister wil de wet aanpassen door het verbod eruit te schrappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content