België krijgt lof voor steun aan ebola-landen

Ebolacoördinator Erika Vlieghe, Maggie De Block, VN-ambassadeur Samantha Power en Alexander De Croo © BELGA

De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Samantha Power, is erg tevreden over de inspanningen die België doet om de ebola-crisis te bestrijden.

De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Samantha Power, heeft in Brussel een bezoek gebracht aan de ministers van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) en van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en aan ebolacoördinator dokter Erika Vlieghe. Ze had woorden van lof voor de inspanningen die België doet, vertelden De Croo en De Block na afloop. Zo werd al meer dan 35 miljoen euro vrijgemaakt voor humanitaire hulp.

Samantha Power bracht de voorbije dagen een bezoek aan de door ebola getroffen landen in West-Afrika en kon met eigen ogen de Belgische bijdrage aan de hulpverlening waarnemen. “Ze heeft onze inspanningen sterk geapprecieerd. Ongeveer 30 procent van al onze humanitaire hulp gaat nu naar Sierra Leone en Guinée”, zei Alexander De Croo.

Onmiddellijk inzetbaar

De Belgische ontwikkelingssamenwerking geeft steun aan hulporganisaties die onmiddellijk inzetbaar zijn en die expertise en terreinervaring hebben in de getroffen landen. Zo is voor het VN-fonds CERF (Central Emergency Response Fund) dit jaar 14,3 miljoen euro toegezegd. België is een van de belangrijkste donoren van dit fonds, dat in 2014 15,2 miljoen euro uittrekt voor de bestrijding van de ebolacrisis.

Er gaat ook geld naar onder meer de Wereldvoedselorganisatie, het Wereldvoedselprogramma, het Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en Unicef. In totaal komt de Belgische bijdrage boven de 35 miljoen euro uit.

Brussels Airlines

“Die inspanning wordt blijkbaar ook internationaal gewaardeerd”, zei De Croo. De minister van Ontwikkelingssamenwerking wees erop dat de ebolacrisis niet alleen een medische, maar ook een humanitaire crisis is. “De epidemie haalt in West-Afrika hele gemeenschappen onderuit. Dat blijkt ook uit de ervaringen die de Amerikaanse VN-ambassadeur met ons heeft gedeeld. Mensen die besmet zijn, hebben amper overlevingskansen, ziekenhuizen kunnen de toevloed niet aan, scholen zijn gesloten en er dreigt een voedselcrisis.”

Power was naar verluidt ook tevreden dat Brussels Airlines als een van de weinige maatschappijen nog een rechtstreekse verbinding met West-Afrika aanhoudt. Maggie De Block: “Dat heeft ze vanmorgen zelf kunnen vaststellen toen ze naar Brussel vloog”.

Geen nieuwe maatregelen in pijplijn

Voorlopig zitten er geen nieuwe maatregelen tegen de ebolacrisis in de pijplijn, zei De Block. “Maar dat betekent niet dat het werk af is.” Zo worden de verschillende betrokken doelgroepen voortdurend geïnformeerd en gesensibiliseerd. “Bijvoorbeeld de asielcentra”, legt dokter Erika Vlieghe uit. “Het is veel efficiënter om de mensen die daar werken te informeren dan een algemene campagne te lanceren voor een ziekte die in België totaal niet aanwezig is.”

Vlieghe en de overheid werken ook samen met de medische sector om te zien wat nog meer nodig is. “Neem nu de huisartsen. De richtlijnen over wat ze moeten doen wanneer ze met een mogelijk geval van ebola geconfronteerd worden, zijn er. Maar zo’n dokter heeft in dat geval niet de tijd om snel een bundel van zestig pagina’s door te nemen. We moeten dat hapklaar maken voor hen.” Ook met de ziekenhuisartsen, spoedartsen, apothekers… wordt voortdurend overleg gepleegd. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content