'België is een van negen westerse landen waar terreurdreiging toeneemt'

06/08/15 om 16:47 - Bijgewerkt om 17:28

Terwijl wereldwijd het risico op terrorisme en politiek geweld daalt, is België één van negen westerse economieën waar de dreiging toeneemt. Dat blijkt uit de nieuwe 'Terrorism & Political Violance Map' van risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon.

'België is een van negen westerse landen waar terreurdreiging toeneemt'

Aanslag in Caïro in juli © Belga Image

Risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon stelt elk jaar een Terrorism & Political Violence Map samen, om ondernemingen te helpen om de risico's voor politiek geweld en terrorisme in circa 200 landen en gebieden in te schatten. In zijn nieuwste rapport concludeert Aon dat het risico op terrorisme en politiek geweld wereldwijd netto is gedaald: 21 landen werden veiliger, 13 onveiliger. In de onveiligste gebieden wordt de dreiging wel intenser. De risico's clusteren zich in Afghanistan, Pakistan, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Islamitische Staat

Onder de 13 landen die het risico zien toenemen, zijn 9 westerse economieën: Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Ierland en Noorwegen. Aon verwijst daarvoor naar de toenemende invloed van de Islamitische Staat en de voortdurende dreiging van aanhangers van Al-Qaeda en verwante groepen.

'De rivaliteit en het opeisen van het leiderschap van de globale jihadistische beweging is kenmerken voor het globale terrorisme sedert het ontstaan van IS,' schrijft Aon in het persbericht. 'De dreiging is algemeen toegenomen door het succesvol rekruteren van strijders die bereid zijn om overal daden van geweld te plegen.'

Syriëstrijders

Ons land bekleedt wereldwijd de twaalfde plaats op de lijst van 'leveranciers' van Syriëstrijders, aldus Aon. Op één staat Tunesië (circa 3.000 tot 5.000), gevolgd door Saoedi-Arabië (2.500), Jordanië (1.500-2.000) en Marokko en Rusland (elk 1.500). Frankrijk is op de zesde plaats het eerste West-Europese land, met 1.200 Syriëgangers.

Opvallend is dat Tunesië een van de 21 landen is waar het risico op terrorisme en politiek geweld volgens Aon is afgenomen. Dat ondanks de recente aanslagen op het Bardo Museum in de hoofdstad Tunis en in de badplaats Sousse, waar tientallen toeristen gedood werden. Ons land geeft nog steeds een negatief reisadvies.

'De studie is afgesloten nog voor de aanslag in Sousse', verduidelijkt Bart Goossens, Chief Commercial Officer bij Aon Belgium. 'Als je bovendien naar het aantal incidenten kijkt - zonder de ernst of de eventuele betrokkenheid van westerlingen in aanmerking te nemen - dan is Tunesië dit jaar beter af dan in de periode na de afzetting van president Ben Ali. Toen waren er veel meer spanning, geweld en politieke instabiliteit.'

Gevaarlijkste landen

Het meest door terrorisme getroffen land is nog steeds Irak, met maar liefst een derde van alle aanslagen wereldwijd. Daarna volgens Pakistan, Afghanistan en India.

In het bedrijfsleven worden volgens Aon retailers het meest door terroristische aanslagen getroffen. Ook de olie-industrie is vaak het doelwit. (KVDA)

Meer over de Terrorism Map van Aon.

Lees meer over:

Onze partners