België gaat jaarlijks 12 miljoen euro aan Afghanistan besteden

© Reuters

De Verenigde Staten en de NAVO hebben er bij België op aangedrongen om een duit in het zakje te doen voor de lonen en werkingskosten van de Afghaanse veiligheidsdiensten na 2014.

In naam van de VS drong buitenlandminister Hillary Clinton in Brussel aan op een Belgische bijdrage van 15 miljoen dollar voor de salarissen van de Afghaanse militairen en politiemensen na 2014. De Belgische regering besliste om jaarlijks 12 miljoen euro aan Afghanistan te besteden, maar mikt eerder op de heropbouw van het land.

NAVO-bronnen bevestigen echter dat de VS en de NAVO op zoek zijn naar 4,1 miljard dollar per jaar, specifiek voor de lonen en werkingskosten van de Afghaanse veiligheidsdiensten na 2014. De 15 miljoen dollar gevraagd van België kadert in die totale som. Steun voor de wederopbouw van het land wordt er niet mee bedoeld, zo luidt het.

Op een persconferentie in Chicago wilde NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen nog geen cijfer geven over de bedragen die intussen al zijn toegezegd. “Dit is geen donorconferentie. Het is nooit de bedoeling geweest hier al bedragen te geven”, aldus de secretaris-generaal, die benadrukte dat het geld niet van de NAVO-lidstaten alleen moet komen. “Maar op basis van de toezeggingen die al gedaan werden, ben ik optimistisch dat we de 4,1 miljard dollar per jaar zullen vinden die nodig zijn voor de Afghaanse veiligheidsdiensten”.

Prijskaartje

Momenteel is de NAVO nog volop Afghaanse militairen en politiemensen aan het klaarstomen. Doel is tegen dit najaar 352.000 manschappen in uniform te krijgen. Zij moeten ten laatste eind 2014 het hele land onder hun bevel krijgen. Voor Afghanistan is dat echter simpelweg onbetaalbaar. De internationale gemeenschap zal dus moeten blijven bijspringen, en dat minstens tien jaar lang. Als slok op de borrel zou het aantal manschappen tegen 2017 wel worden teruggebracht tot 228.000, waardoor het prijskaartje toch al zakt van 6,4 tot 4,1 miljard dollar per jaar. Wat dan met de 120.000 gevechtsgetrainde werklozen moet gebeuren, is nog voer voor discussie. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content