"Belgen, verlaat Ivoorkust"

16/12/10 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:13

Soldaten die trouw zijn aan aftredend president Gbagbo hebben donderdag het vuur geopend op manifestanten. Daarbij vielen minstens drie doden.

"Belgen, verlaat Ivoorkust"

© Reuters

Ivoriaanse soldaten die trouw zijn aan aftredend president Laurent Gbagbo hebben donderdag het vuur geopend op manifestanten. Daarbij zijn minstens drie mensen gedood. De Belgische ambassade in Abidjan raadt Belgen aan om tijdelijk het land te verlaten.
De ordetroepen traden op tegen manifestanten die wilden optrekken naar het gebouw van de staatsomroep RTI. Ze waren daartoe opgeroepen door Gbagbo's rivaal Ouattara, meldt AFP. In de buurt van het hotel waar de oud-premier verblijft, werden geweerschoten gehoord.

In Ivoorkust is het al dagen onrustig. Volgens de kiescommissie won oppositiekandidaat Alassane Ouattara begin december de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, maar Gbagbo weigert zijn nederlaag te erkennen. De Verenigde Naties steunen Ouattara.

Negatief reisadvies
Gezien het risico op een verslechtering van de veiligheidstoestand, raadt de Belgische ambassade in Ivoorkust landgenoten aan om tijdelijk het Oost-Afrikaanse land te verlaten.

Reizen naar Ivoorkust worden ten stelligste afgeraden. Buitenlandse Zaken vraagt dan ook aan alle Belgen die zich tijdelijk in het land bevinden, om zich te melden.

Volgens de ambassade zijn ook onder andere het aantal gewapende overvallen en carjackings gestegen. Juwelen dragen en rondlopen met grote sommen cash geld, is dan ook te vermijden.

Onze partners