Belg zal missie Atoomagentschap naar Iran leiden

13/01/12 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

Een missie van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) gaat eind januari naar Iran om het nucleaire programma van Teheran onder de loep te nemen. De missie wordt geleid door de Belg Herman Nackaerts.

Belg zal missie Atoomagentschap naar Iran leiden

© Reuters

Een missie van hoog niveau van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) gaat eind januari naar Iran om duidelijkheid te scheppen over de verdenkingen over een mogelijk militair luik aan het nucleaire programma van Teheran. Dat hebben westerse diplomaten laten weten. De missie wordt geleid door de Belg Herman Nackaerts, hoofd van de inspecteurs van het Atoomagentschap.
Het bezoek komt er nu de spanningen tussen Iran en het westen opnieuw oplopen. Teheran nam onlangs in het complex van Fordo een tweede installatie in gebruik voor de verrijking van uranium. Het complex is gebouwd in een berg en is daarom bestand tegen luchtaanvallen.

Verschillende westerse landen, niet in het minst de Verenigde Staten, veroordeelden de beslissing van Iran om een tweede installatie in gebruik te nemen. "Dit is een bijkomende en zeer ernstige schending door Iran van het internationaal recht", zei een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Deze nieuwe provocatie laat ons geen andere keuze dan de internationale sancties te verscherpen. Samen met onze Europese partners, en alle bereidwillige landen, zullen we ook maatregelen nemen van een nooit eerdere geziene omvang en strengheid."

Recent was er in de Iraanse hoofdstad ook de mysterieuze moord op de Iraanse nucleaire wetenschapper Mostafa Ahmadi Roshan. De man werkte op de site van Natanz, in het centrum van Iran, waar uranium verrijkt wordt. Natanz is de belangrijkste site voor uraniumverrijking in Iran en telt meer dan 8.000 centrifuges. De wetenschapper kwam om het leven bij een explosie van een wagen.

Atoommissie naar Iran
Het bezoek start "wellicht" op 28 januari en zou volgens diplomaten duren tot de eerste week van februari. De timing is wel nog niet definitief.

Iran ontkent dat het aan een kernwapen werkt en zegt dat zijn nucleaire programma enkel civiele doeleinden dient. De westerse landen denken het tegendeel. De VN-Veiligheidsraad heeft al vier reeksen van sancties genomen tegen Teheran. De Europese Unie dreigt met een olie-embargo tegen Iran. (Belga/INM)

Onze partners