'Belg centrale verdachte in Europees onderzoek naar illegaal paardenvlees'

25/04/15 om 01:10 - Bijgewerkt om 01:10

In enkele Europese landen, waaronder België, heeft een gecoördineerde actie tegen illegale handel in paardenvlees plaatsgevonden. Daarbij is een "georganiseerd crimineel netwerk" opgerold, zo meldt Eurojust, het EU-orgaan voor gerechtelijke samenwerking. De hoofdverdachte in het onderzoek is een Belg.

'Belg centrale verdachte in Europees onderzoek naar illegaal paardenvlees'

© Reuters

Volgens Eurojust zijn bij de operatie in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Ierland, Luxemburg en Groot-Brittannië tientallen huiszoekingen uitgevoerd. Er zijn in totaal 26 arrestaties verrichten en er werd 37.000 euro cash in beslag genomen. Meer dan tweehonderd paarden zullen door dierenartsen worden onderzocht.

Hoeveel mensen er in België werden opgepakt, is nog niet duidelijk. De hoofdverdachte in het onderzoek is een Belg en handelde ook vanuit België, zo meldt Eurojust. Het onderzoek tegen hem werd in november 2012 opgestart door een onderzoeksrechter in Aarlen.

In juli 2013 startte ook Frankrijk een onderzoek op. Uiteindelijk bleek het netwerk ook actief te zijn in andere Europese lidstaten.

De Franse autoriteiten schatten dat tussen 2010 en 2013 zowat 4.700 paarden die niet voor consumptie geschikt waren toch in de menselijke voedselketen zijn terechtgekomen. De fraudeurs werkten met vervalste documenten.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners