Belegerde grensstad: 'Zware bombardementen tegen IS'

08/10/14 om 01:20 - Bijgewerkt om 01:47

Na ettelijke zware luchtaanvallen tegen IS was het "spookachtig stil" in de Syrische grensstad Kobani, aldus een BBC-correspondent. Het offensief van IS werd tijdelijk tot staan gebracht.

Bij rellen aan de overkant van de grens, in Turkije, kwamen negen Koerdische manifestanten om het leven.

Belegerde grensstad: 'Zware bombardementen tegen IS'

Pro-Koerdische manifestatie in Diyarbakir, Turkije: hier kwamen bij rellen 5 manifestanten om het leven © Belga

Na weken strijd om de strategisch belangrijke stad aan de Syrisch-Turkse grens zag het er slecht uit voor de Koerdische strijdkrachten die Kobani tegen IS verdedigen. De Turkse president Erdogan had zelfs aangekondigd dat de stad elk moment kon vallen, en snel zou vallen, zonder steun met grondtroepen. Hij had tegelijk voorwaarden gekoppeld aan die grondsteun die volgens Koerden te streng waren en niet acceptabel voor de internationale coalitie tegen IS.

Maandag had Islamitische Staat een vlag geplant op een gebouw in de stad, en had IS drie wijken veroverd.

Amerikaanse vliegtuigen voerden daarna acht aanvallen uit op IS-stellingen, waardoor het IS-offensief tenminste tijdelijk is gestopt. De Koerdische defensiemacht staat sinds kort in direct contact met de Amerikaanse legerleiding.

"Spookachtig"

"Bij momenten was het spookachtig stil in de stad", aldus BBC-correspondent Paul Adams, die, toekijkend van de Turkse zijde van de grens, de situatie na de luchtaanvallen vergeleek met het oorlogstumult en het grondgeschut van een dag eerder.

Overigens: IS voert zijn aanvallen tegen Koerdische stellingen uit met vaak Amerikaans oorlogstuig dat in Irak werd buitgemaakt op regeringstroepen. De Amerikaanse luchtaanvallen vernietigen nu in hun strijd tegen IS wapens die de VS eerder aan Irak leverden.

Manifestaties: 9 doden

In heel de wereld, maar vooral ook in Turkije, is door Koerden gemanifesteerd voor internationale steun aan hun milities, en ook tegen het gebrek aan effectieve militaire steun uit Turkije. Bij manifestaties in Turkije kwamen 9 manifestanten om het leven. Er vielen ook vele gewonden.

Volgens Turkse media kwamen vijf mensen om in Diyarbakir, de Koerdische "hoofdstad" van Turkije. Twee anderen verloren het leven in Siirt, een persoon stierf in Batman en een andere in Mus. De slachtoffers kwamen in de meeste gevallen om bij opstootjes tussen Koerdische militanten en politieke tegenstanders.

Ook in de grotere steden van het land, onder andere in Istanboel en Ankara, deden zich incidenten voor en kwam de politie tussenbeide met traangas en waterkanonnen om de pro-Koerdische manifestanten uiteen te drijven.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners