Belastingen stijgen in Ecuador na aardbeving, rijken moeten meest bijdragen aan heropbouw

Rafael Correa bezoekt het getroffen stadje Jama © AFP

President Rafael Correa van Ecuador, een van de armste landen van Zuid-Amerika, verhoogt de belastingen in zijn land om de heropbouw te financieren na de zware aardbeving van zaterdag. Hij kijkt in de eerste plaats naar de rijken en bedrijven, maar ook de btw gaat omhoog.

Tijdens een televisietoespraak zei Rafael Correa dat de kost van de heropbouw zal oplopen tot drie miljard dollar en dat alle lagen van de bevolking zullen moeten bijdragen, ook al wonen ze niet in getroffen gebied.

Belastingen

De meest omstreden maatregel is dat de btw één jaar lang met twee procentpunten wordt verhoogd, van 12 naar 14 procent. De president kondigde aan dat hij daarvoor gebruik gaat maken van de mogelijkheid om decreten aan te passen in het geval van een noodsituatie. Waarnemers vermoeden echter dat Correa een en ander al langer van plan was, en nu een geschikt moment ziet om de maatregel door te voeren.

Daarnaast moet al wie meer dan een miljoen dollar bezit, eenmalig 0,9 procent van zijn vermogen afgeven. Wie meer dan 1.000 dollar per maand verdient moet een dagloon inleveren, wie meer dan 2.000 verdient twee daglonen enzovoort, tot vijf daglonen voor wie meer dan 5.000 verdient.

Bedrijven moeten ten slotte 3 procent van hun jaarwinst afgeven.

‘Dit is hoe een moderne maatschappij antwoordt op zo’n ramp en de manier waarop elke Ecuadoraan, binnen zijn mogelijkheden, bijdraagt aan de heropbouw van zijn moederland,’ zei Correa volgens internationale media.

Economie

De Wereldbank en Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank hebben 600 miljoen dollar (530 miljoen euro) vrijgemaakt, aldus Correa. Eerder raakte al bekend dat de Europese Unie 1 miljoen euro schenkt aan het land.

Belastingen stijgen in Ecuador na aardbeving, rijken moeten meest bijdragen aan heropbouw
© AFP

Ecuador is een arm land en zit in economisch zwaar weer. Vóór de aardbeving had de Wereldbank al voorspeld dat de economie van het olieproducerende land dit jaar met twee procent zal krimpen, als gevolg van de dalende olieprijzen.

Slachtoffers

Het officiële dodental is intussen opgelopen tot 570, deelde Correa nog mee. Er zijn nog een 160-tal mensen vermist, terwijl meer dan 7.000 anderen gewond raakten. Meer dan duizend gebouwen werden volledig vernield, meer dan 23.500 mensen werden ondertussen ondergebracht in noodopvanginitiatieven. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content