Belastingcontroleurs op de vlucht gejaagd in Kreta

Simon Demeulemeester

Woedende Grieken hebben belastingcontroleurs op de vlucht gejaagd. De Griekse premier laat een taverne als straf een maand sluiten.

De inwoners van het dorp Archanes op het Griekse eiland Kreta bleven niet bij de pakken zitten toen belastingcontroleurs hen met een bezoekje vereerden voor een onderzoek naar belastingfraude. De vertegenwoordigers van de fiscus namen de benen nadat ze bedreigd werden, zo zegt een belastingcontroleur in de Griekse media.

De controleurs hadden boetes voor belastingontduiking opgelegd aan verschillende bareigenaars. In de meeste gevallen had de eigenaar van het etablissement geen bonnetje uitgereikt voor de verkochte dranken en spijzen, zegt de medewerker van de Griekse fiscus. Maar inwoners van het 5.000 zielen tellende dorp namen de boetes niet en bedreigden de controleurs met geweld indien ze niet onmiddellijk zouden vertrekken. Het verzet kwam voornamelijk uit een grote taverne.

De inwoners waren bovendien verbolgen dat de controleurs opdaagden op de dag dat de patroonheilige van het dorp werd gevierd, zo schrijft Ekathimerini. Vorig jaar werden belastinginspecteurs al vastgehouden op het Saronische eiland Hydra. Toen moest de Atheense politie uitrukken om de controleurs een veilige overtocht naar het vasteland te garanderen.

De Griekse premier Antonis Samaras liet de taverne waar het meeste verzet van kwam ondertussen voor een maand sluiten. De eigenaars mogen ook een volledig onderzoek van hun boekhouding verwachten.

Belastingontduiking

Belastingontduiking en de gebrekkige invordering van taksen zijn grote problemen voor het met schulden beladen Griekenland. Het land kreeg 240 miljard euro noodhulp toegekend van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds om de lege staatskassen te vullen. In ruil moet Griekenland zwaar besparen, bijvoorbeeld op de ambtenarij en de pensioenen, maar ook hervormingen doorvoeren, zoals bij de inning van de belastingen. Het land zit al zes jaar in een recessie en kent massaal volksprotest tegen de besparingen.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content