‘Belangrijke doorbraak in 50 jaar oud conflict tussen Colombia en FARC’

FARC-commandant Ivan Marquez © AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Colombiaanse regering en de marxistische guerrillagroepering FARC zijn overeengekomen om een waarheidscommissie op te richten. Die moet de dood van meer dan 200.000 mensen in het vijf decennia oude conflict onderzoeken.

Dat meldt de BBC.

Slachtoffers van het conflict zullen worden gehoord op Cuba, waar sinds 2012 de vredesgesprekken plaatsvinden. Volgens de BBC gaat het om een belangrijke stap in de richting van vrede tussen beide partijen.

In een verklaring die werd gegeven in Havana, staat dat ‘de rechten van de slachtoffers niet onderhandelbaar zijn. De slachtoffers moeten niet alleen erkenning krijgen als slachtoffer, maar ook als burgers met rechten.’

Wapenstilstand

De FARC heeft ook aangekondigd de wapens neer te leggen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Colombia (15 juni). De wapenstilstand begint maandag om middernacht en loopt tot 30 juni om middernacht. De FARC zette zijn militaire activiteiten al stop van 20 tot 28 mei voor de eerste ronde (25 mei).

Sinds het begin van de vredesgesprekken, heeft de FARC al drie unilaterale wapenstilstanden van enkele weken afgekondigd. De beweging heeft al meerdere keren tevergeefs aan de overheid gevraagd om eveneens de wapens neer te leggen.

In de tweede ronde van de presidentsverkiezing nemen de vorige president Juan Manuel Santos en de voormalige minister Oscar Zuluaga het tegen elkaar op. Zuluaga, die zich sterk verzet tegen de vredesonderhandelingen met Farc, won de eerste ronde met 29,3 procent van de stemmen. Santos behaalde 25,7 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content