Bekendheden oefenen druk uit op wereldleiders om armoede in 2015 écht aan te pakken

15/01/15 om 09:43 - Bijgewerkt om 09:43

In een open brief roepen allerlei bekendheden, gaande van Desmond Tutu tot Sting, de wereldleiders op om in 2015 daadwerkelijk iets te doen aan de wereldwijde armoede en de klimaatverandering. 'De miljoenen stemmen, van zij die jullie representeren, vallen niet langer te negeren.'

Bekendheden oefenen druk uit op wereldleiders om armoede in 2015 écht aan te pakken

Manila, Filipijnen © Reuters

Een heleboel bekendheden en activisten waaronder Bill Gates, Matt Damon, Desmond Tutu en Malala Yousafzai schreven een open brief naar de wereldleiders waarin ze hen willen overtuigen om van 2015 het jaar te maken waarin de wereldwijde armoede en klimaatverandering écht wordt aangepakt.

'Beste wereldleiders, er zijn momenten in de geschiedenis die doorgaan als kantelmoment. Wel 2015 is zo'n moment. Het is het meest belangrijke jaar voor wereldwijde beslissingen sinds de start van het nieuwe millennium, ...', start de open brief die werd ondertekend door meer dan 30 bekende personen. Er zijn miljoenen stemmen die niet langer te negeren vallen, de stemmen van zij die jullie representeren.'

Millenniumdoelstellingen

De brief ondersteunt de campagne Action/2015, gesteund door meer dan 1.000 organisaties in ongeveer 50 landen en heeft één gemeenschappelijk doel: een succesvolle uitkomst van de twee VN-toppen die dit jaar op de agenda staan.

Eentje vindt plaats in september en behandelt de millenniumdoelstellingen. Kort samengevat omvat de huidige verklaring zeven doelstellingen die de ontwikkeling in het Zuiden moet verbeteren en een laatste Millenniumdoelstelling onder de titel 'wereldwijd partnerschap', die ervoor moet zorgen dat de andere zeven slagen. In 2015 lopen deze doelstellingen af en wordt er dus gezocht naar een opvolger.

Op het einde van 2015, in december, vindt een klimaattop plaats in Parijs. 'Die top wordt cruciaal in de strijd tegen de opwarming van de aarde', aldus hoofdeconoom van het Internationaal Energieagentschap (IEA) Fatih Birol. 'Parijs zou wel eens de laatste kans kunnen zijn, voor iedereen, om een wereld te hebben die min of meer gelijk is aan de wereld die we nu kennen. Met seizoenen, zomer en winter, en de huidige zeespiegel', aldus Birol.

Bijna één miljard mensen kijken een leven in extreme armoede tegemoet als wereldleiders geen ingrijpende beslissingen nemen om de ongelijkheid tegen te gaan, stelt de campagne. Malala Yousafzai, het 17-jarige Pakistaanse meisje dat een Talibanaanslag overleefde formuleerde het als volgt: 'Overal ter wereld willen mensen dat er een einde komt aan ongelijkheid, armoede en ongeletterdheid. Nog nooit was de wereld zo met elkaar verbonden. De jeugd is bereid om actie te voeren en wil dat de veranderingen nu ook echt worden uitgevoerd. De periode van praatjes alleen moet voorbij zijn. Daarom vragen we allen samen aan onze wereldleiders om hun verantwoordelijkheid op te nemen.'

Andere bekende namen die de brief ondertekenden zijn: Sting, koningin Rania van Jordanië, Bono, Bill Gates en Jimmy Wales de oprichter van Wikipedia. Lees hier de volledige brief.

Onze partners