Bejaarde vrouw nog levend vanonder puin in Japan

15/03/11 om 11:54 - Bijgewerkt om 11:54

Vier dagen na de catastrofale aardbeving en tsunami in Japan zijn nog twee mensen levend vanonder het puin gehaald. Het officiële aantal doden is intussen gestegen tot meer dan 3.300.

Bejaarde vrouw nog levend vanonder puin in Japan

© EPA

Hulpverleners troffen in Otsuchi, een kuststad in de prefectuur Iwate die volledig van de kaart werd geveegd, een 70-jarige vrouw aan. Ze was onderkoeld, maar is niet in levensgevaar.

In Ishimaki, in de zwaar getroffen prefectuur Miyagi die het dichtst bij het epicentrum van de aardbeving lag, werd een man gered. Zijn leeftijd is niet meegedeeld.

Volgens een officiële balans van de Japanse politie hebben nu al minstens 2.400 mensen het leven gelaten bij de aardbeving. Verwacht wordt dat dit cijfer boven de 10.000 kan stijgen. In Otsuchi bijvoorbeeld worden ruim 12.000 van de 15.000 inwoners vermist.

Noodoproep
Het Rode Kruis lanceert intussen een noodoproep. "Help Japan na de verwoestende aardbeving en tsunami" is de slogan van de nieuwe actie om de bevolking in het zwaar getroffen noorden van het land te ondersteunen. De ingezamelde gelden zullen worden overgemaakt aan het Japanse Rode Kruis.

Het Rode Kruis helpt met duizenden vrijwilligers mensen te evacueren, op te vangen en te verzorgen. Het gevaar van de stralingslekken vereist een specifieke aanpak van het Rode Kruis-personeel. Zo beschikken alle plaatselijke afdelingen over getrainde nucleaire ontsmettingsploegen en de nodige uitrusting. De teams van het Japanse Rode Kruis worden ingezet samen met gespecialiseerde eenheden van de overheid.

Er wordt ook nauwlettend gekeken naar de situatie in de ziekenhuizen dicht bij de verboden zone, indien het stralingsniveau in de omgeving van Fukushima zodanig zou stijgen dat het een gevaar vormt voor de patiënten.

Lees meer over:

Onze partners