Beatrix houdt ontslag regering Rutte in beraad

23/04/12 om 10:39 - Bijgewerkt om 10:39

De Nederlandse premier Mark Rutte biedt het ontslag van zijn regering aan aan koningin Beatrix. Zij houdt dat in beraad.

Beatrix houdt ontslag regering Rutte in beraad

© AFP

De Nederlandse premier, Mark Rutte, heeft koningin Beatrix het ontslag aangeboden van alle ministers en staatssecretarissen. Dat heeft het Kabinet der Koningin meegedeeld. Het staatshoofd heeft de ministers en staatssecretarissen verzocht "al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van
het Koninkrijk noodzakelijk achten".

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst houdt koningin Beatrix het aanbod van premier Mark Rutte in beraad.

Morgenmiddag is er vanaf 14 uur een Kamerdebat over de situatie die is ontstaan nadat Geert Wilders (PVV) na zeven weken onderhandelen volstrekt onverwacht zijn steun aan geplande bezuinigingen inttrok.

Gebruikelijk

Rutte had eerst een bijeenkomst met zijn ministersploeg. Na afloop van dat kabinetsberaad wilden de bewindslieden niets inhoudelijks zeggen. Het is gebruikelijk dat de premier eerst de Koningin inlicht en dan de Tweede Kamer.

Voorafgaand aan het extra kabinetsberaad hadden de bewindslieden in eigen kring overleg. Ook de partijvoorzitters en fractievoorzitters van VVD en CDA waren op het ministerie van Rutte voor overleg.

Nieuwe verkiezingen

Nieuwe verkiezingen zullen ofwel eind juni, ofwel kort na de zomervakantie, begin september, plaatshebben.

De fractievoorzitters in de Kamer dringen aan op snelle verkiezingen.

Wilders' stekker

De ministerraad had zich ruim 1,5 uur beraden over de politieke crisis die is ontstaan nadat de rechtspopulistische PVV de stekker uit het begrotingsoverleg had getrokken.

Zonder gedoogsteun heeft de regering van rechtsliberalen en christendemocraten geen meerderheid meer in de Tweede Kamer, het "lagerhuis" van het Nederlandse parlement.

Crisisberaad

Premier Mark Rutte zei na de breuk in het begrotingsoverleg dat verkiezingen voor de hand liggen. De oppositie dringt daar sterk op aan.

Wilders wil verkiezingen: "Hoe eerder hoe beter." Ook oppositiepartijen PvdA en SP willen nieuwe verkiezingen. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom zou dat mogelijk al in september kunnen. Alexander Pechtold (D66) wil dat de Tweede Kamer in aanloop naar nieuwe verkiezingen een hervormingsakkoord smeedt. "De schatkist moet op orde."

ChristenUnie-leider Arie Slob vindt dat er eerst een crisispakket met hervormingen en bezuinigingen moet komen en daarna pas verkiezingen. Jolande Sap van GroenLinks vindt het goed nieuws voor Nederland dat de onderhandelingen zijn mislukt. Volgens haar biedt dat kansen voor "een breder gedragen kabinet en duurzame hervormingen".

Ontslag van de regering

De koningin kan mogelijk later advies inwinnen bij haar vaste adviseurs als de vicevoorzitter Piet Hein Donner van de Raad van State, en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer van het parlement. Mogelijk ontvangt ze ook de voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer (het "lagerhuis") voor advies.

Een aantal partijen houdt in Den Haag een extra fractievergadering. Er moet ook heel snel een debat komen over de vraag welk pakket aan bezuinigingsmaatregelen Nederland voor 30 april bij de Europese Commissie inlevert. (Elsevier/Belga/TE/SD)

Onze partners