Baton Rouge (VS): Irak-veteraan lokt agenten in hinderlaag en schiet er 3 dood

17/07/16 om 17:21 - Bijgewerkt op 18/07/16 om 07:16

De Irak-veteraan, een Afro-Amerikaanse man uit Missouri,, lokte de agenten in een hinderlaag en schoot drie agenten dood en verwondde drie anderen.

Baton Rouge (VS): Irak-veteraan lokt agenten in hinderlaag en schiet er 3 dood

Protestborden voor een politiekantoor in Chicago nadat Alton Sterling werd vermoord door iemand van het Baton Rouge Police Department. © AFP

Gavin Long, die zondag op zijn 29ste verjaardag drie politieagenten doodschoot in Baton Rouge en zelf werd doodgeschoten, was een veteraan van de Irak-oorlog. Dat schrijft nieuwszender CNN op gezag van het Amerikaanse leger. Hij werd in 2010 als sergeant ontslagen uit het leger.

De Afro-Amerikaanse man uit Missouri lokte de agenten in een hinderlaag en schoot drie agenten dood en verwondde drie anderen. Een van hen is nog steeds in kritieke toestand. Long werd uiteindelijk zelf doodgeschoten door politieagenten die reageerden op de schietpartij. Het motief van de schutter is nog niet bekend.

De spanningen tussen de politie en de Afro-Amerikaanse gemeenschap in Baton Rouge lopen al een tijdje hoog op, nadat eerder deze maand zwarte burgers werden doodgeschoten tijdens een politie-interventie. In Dallas schoot een zwarte man dan weer vijf agenten dood. Een van de gedode agenten is echter een Afro-Amerikaan, dus het is nog niet duidelijk of die eerdere evenementen aan de oorsprong liggen van de moordpartij. Vorige week kondigde de politie van Louisiana nog aan dat ze bedreigingen had ontvangen tegen de politie in Baton Rouge. Long was zeer actief op de sociale media, aldus CNN nog. Hij deelde onlangs nog een artikel over de schutter van Dallas Micah Johnson op Twitter, met de boodschap dat de schutter "een van ons" was, aangevuld met de hashtag "mijn godsdienst is gerechtigheid". Op 8 en 10 juli postte hij video's op YouTube waarin hij zegt dat men moet "terugvechten" in plaats van te protesteren, en vertelt hij wat mensen over hem moeten zeggen "indien er iets met me gebeurt". Volgens gerechtelijke bronnen verbleef Long niet alleen in Baton Rouge, maar het is niet duidelijk of zijn gezelschap op de hoogte was van zijn plannen.

Barack Obama na zijn persconferentie over de schietpartij in Baton Rouge waarbij 3 agenten omkwamen.

Barack Obama na zijn persconferentie over de schietpartij in Baton Rouge waarbij 3 agenten omkwamen. © AFP

Barack Obama heeft zondag tijdens een persmoment op het Witte Huis opgeroepen tot eenheid na de nieuwe schietpartij waarbij politieagenten zijn gedood. "Los van het motief van de dader, toont de dood van deze agenten het gevaar waarmee agenten in het hele land dagelijks te maken hebben, en wij als een natie moeten luid en duidelijk stellen dat niets het geweld tegen ordehandhavers goedpraat", aldus de Amerikaanse president, die benadrukt dat dit "al veel te vaak is gebeurd".

Obama roept op tot eenheid en gematigdheid (2)

"Aanvallen op de politie zijn aanvallen op ons allemaal, en op de rechtsstaat die de maatschappij mogelijk maakt", herhaalt de Amerikaanse president, die de schietpartij eerder al een "laffe daad" noemde. De president riep ook op tot gematigdheid, terwijl hij verwees naar de campagnes van de Republikeinen en de Democraten.

"We zijn verdeeld over bepaalde onderwerpen, en die verdeeldheid is niet nieuw. Op het nieuws en op de sociale media worden die verschillen in mening soms versterkt", zegt hij. "Ik weet dat we enkele weken ingaan van conventies, waar de politieke retoriek nog meer oververhit kan zijn dan normaal. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen, los van zijn ras, politieke partij, beroep of de organisatie waarvan hij deel uitmaakt, focust op woorden en acties die ons land verenigingen, in plaats van het verder te verdelen. We hebben niets aan verhitte retoriek en achteloze beschuldigingen, we moeten allemaal onze woorden temperen en ons hart openen."

"Iemand schreef ooit: een kogel moet maar een keer afgeschoten worden, maar om vrede te laten werken moeten we opnieuw en opnieuw en opnieuw aan zijn bestaan herinnerd worden", aldus de president nog. "Wij kunnen bewijzen, door woorden en daden, dat wij niet verdeeld zijn en we moeten dat blijven doen, opnieuw en opnieuw en opnieuw."

Trump: 'Hoeveel doden moeten er nog vallen bij de ordediensten door een gebrek aan leiderschap in ons land?'

Donald Trump, de vermoedelijke presidentskandidaat voor de Republikeinen, riep eerder op de dag al op tot "recht en orde" (law and order). "Hoeveel doden moeten er nog vallen bij de ordediensten door een gebrek aan leiderschap in ons land?", vroeg hij op Facebook.

Democrate Hillary Clinton riep dan weer, net als haar partijgenoot Obama, op tot eenheid. "De verwoestende aanval op politieagenten in Baton Rouge is een aanval tegen ons allen. Er is geen rechtvaardiging voor geweld, voor haat, voor aanvallen tegen mannen en vrouwen die hun leven elke dag op het spel zetten in dienst van onze families en gemeenschappen", zegt ze in een mededeling die werd verspreid via Twitter.

"We mogen elkaar de rug niet toekeren. We mogen niet onverschillig zijn tegenover elkaar. We moeten samen opstaan om geweld te verwerpen en onze gemeenschappen te versterken."

Onze partners