Bashar Al-Assad: "Wij hebben chemische wapens en gaan die vernietigen"

18/09/13 om 00:00 - Bijgewerkt op 19/09/13 om 05:03

Bron: Belga

De Syrische president Bachar al-Assad heeft bevestigd dat zijn land chemische wapens bezit en dat die vernietigd worden. De gifgasaanval van 21 augustus was het werk van de rebellen, zegt hij.

Bashar Al-Assad: "Wij hebben chemische wapens en gaan die vernietigen"

Supporters van Bashar Al-Assad dragen diens beeltenis mee op een bordje. © REUTERS

Assad zei tijdens een interview met de Amerikaanse tv-zender FoxNews nog dat de vernietiging van zijn arsenaal 1 miljard dollar (740 miljoen euro) zal kosten en een jaar in beslag zal nemen.

Het interview met Assad werd opgenomen in Damascus. De Syrische president gaf toe dat zijn land chemische wapens heeft. Hij herhaalde dat zijn land het internationaal verdrag over de Syrische chemische wapens wil naleven. "We gaan ons ontdoen van die wapens en ze vernietigen", aldus Assad. "Ik ben ervan overtuigd dat het om een technisch erg complexe operatie gaat. Het zal veel geld kosten, wellicht 1 miljard dollar. De ontmanteling zou wellicht een jaar in beslag nemen, misschien iets meer", aldus Assad.

'Geen burgeroorlog in Syrië'

De president benadrukte ook dat zijn land "niet in staat is van een burgeroorlog", maar aangevallen wordt door "tienduizenden jihadisten", het merendeel van al-Qaida. Sinds het uitbreken van het conflict, meer dan twee jaar geleden, vielen er volgens Assad tienduizenden Syrische doden en 15.000 soldaten van het regeringsleger. Nog volgens Assad waren zij het slachtoffer van "terroristische aanslagen en zelfmoordaanslagen". De aanslag met chemische wapens van 21 augustus was het werk van rebellen en niet van het regeringsleger, herhaalde de Syrische president.

Assad richtte zich woensdagavond ook tot zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama en riep hem op om "te luisteren naar de goede raad van zijn bevolking." (Belga/TV)

Onze partners