Bashar al-Assad denkt burgeroorlog te winnen

18/02/13 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:13

Bashar al-Assad, de Syrische president, meent "met zekerheid" dat hij de tegenstanders van zijn regime kan verslaan. Dat vertelde hij aan Libanese politici.

Bashar al-Assad denkt burgeroorlog te winnen

© Image Globe

"We zijn er zeker van dat de toekomst ons toebehoort, Syrië heeft de kracht om de samenzwering te overwinnen." Dat meende de Syrische president Bashar al-Assad volgens de pro-Syrische Libanese krant al-Safir. Hij zou dat gezegd hebben toen hij Libanese politici ontmoette die zijn regime in het Midden-Oosten steunen. Al-Assad ontvangt wel vaker Libanese aanhangers van zijn beleid.

"Ik ben er zeker van dat we zullen winnen. We worden gerustgesteld door alle militaire en politieke opties. Maar we zijn nog niet klaar. We hebben nog veel politiek werk, en de strijd tegen de extremistische en terroristische groeperingen is nog lang niet gestreden", voegde hij eraan toe.

Al-Assad: 'Syrische diplomaten zijn trouw aan mijn beleid'

Volgens al-Assad maakt het aantal "getrouwen" aan zijn regime de grootste hap uit van de Syrische bevolking. "Hoe verklaar je anders dat het Syrische diplomatieke korps overal ter wereld al de hele tijd trouw is aan mijn beleid, ondanks de miljoenen dollars die hen werden aangeboden om mijn politiek af te vallen. Dat is het grootste bewijs van Syrische patriotisme."

Al dreigt de Syrische president zich daar wel te vergissen. In 2012 hebben twee Syrische ambassadeurs, in Irak en de Verenigde Arabische Emiraten, de kant van de rebellen gekozen. Anderen zoals topdiplomaat Khaled al-Ayoubi in Londen, en een diplomaat belast met handel uit Cyprus, namen al ontslag.

70.000 doden

Sinds de start van de verwoestende burgeroorlog, nu bijna twee jaar geleden, zijn al ongeveer 700.000 Syriërs het land ontvlucht. Volgens de Verenigde Naties hebben al zeker 70.000 mensen het leven gelaten tijdens de strijd. De VN stelt dat dit het aantal enkel gemelde en geregistreerde doden omvat en dat het reële cijfer vermoedelijk nog een pak hoger ligt.

Bashar al-Assad beschuldigt de rebellen ervan financiële steun te krijgen uit het buitenland. Zo wijst hij met een verwijtende vinger in de richting van Saoedi-Arabië, Qatar en Turkije.

VN: 'Geen militaire oplossing mogelijk'

Voor de burgeroorlog in Syrië is er geen militaire oplossing mogelijk, zo staat in een rapport van een onafhankelijke Syrië-commissie voor de Mensenrechtenraad van
de Verenigde Naties "Er is geen alternatief voor een vreedzame oplossing", zegt de commissie. Het is daarom de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap en van de rechtstreeks bij het conflict betrokken partijen naar een vreedzame regeling te zoeken.

De commissie wil een duurzame wapenstilstand en een einde aan de grootschalige schendingen van de mensenrechten door zowel regeringstroepen als de gewapende oppositie. Beide zijden hebben gemoord, gefolterd en hebben zich aan de burgerbevolking vergrepen. De groep deskundigen roept de VN-Mensenrechtenraad op zich sterk te maken voor een vervolging en bestraffing van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

In maart krijgt de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay een vertrouwelijke lijst met namen en van eenheden die als verantwoordelijk gelden voor dergelijke misdaden. Onder de leden van de commissie is er ook Carla del Ponte, de vroegere aanklager bij het Internationaal Strafhof. (Belga/EA/SD)

Lees meer over:

Onze partners