Barzani blijft zonder verkiezingen aan als president van Koerdistan

President Barzani © REUTERS

De president van de autonome regio Koerdistan in Irak, Massud Barzani, heeft van een rechtbank groen licht gekregen om nog eens enkele jaren aan zijn lange ambtstermijn te breien. Woensdag verloopt zijn mandaat en voor donderdag waren (ooit) verkiezingen voorzien.

Volgens de Shura-raad, de rechtbank van de autonome regio, is het besluit bindend en definitief.

Massud Barzani is sinds 2005 president van Koerdistan. In 2009 werd hij voor 4 jaar herkozen. In 2013 wist hij zich reeds van twee extra jaar in het presidentspluche te verzekeren middels een akkoordje met de rivaliserende partij PUK (Patriottische Unie van Koerdistan). De politiek in Iraaks Koerdistan wordt al jaren beheerst door twee partijen met hun eigen peshmerga-milities, de PUK van Jalal Talabani (jarenlang president van Irak in een roterend, maar onwerkzaam Koerdisch-sjiitisch-soennitisch systeem) en Barzani’s Democratische Partij van Koerdistan (KDP).

Geen alternatief?

De KDP haalde zich de woede op de hals van kleinere islamitische partijen en van de hervormingsgezinde partij Gorran (Verandering), momenteel de tweede partij qua zetels, door de abtstermijn van Barzani te (blijven) verlengen en door de macht hoofdzakelijk bij de president te houden ten koste van het parlement. Sommige analisten stellen dat er helaas geen alternatieve kandidaat is voor Barzani.

De Iraakse Koerden staan momenteel hoog aangeschreven bij de Westerse landen door hun strijd tegen de jihadisten van Islamitische Staat (IS). Iraaks Koerdistan is politiek niet homogeen: het noordwestelijke gebied, waaronder de hoofdstad Erbil, wordt gecontroleerd door de KDP, het zuidoosten door de PUK. Die politieke onenigheid is een constante. Zij heeft de jongste jaren geen verlengstuk meer gekregen op slagvelden.

Onder meer christelijke groepen pleitten voor een verlenging van de ambtstermijn in afwachting van een grondwet die een duidelijke ambtstermijn voorschrijft (en rechten voor en betrokkenheid van minderheden).

De regering haalde de moeilijke economische toestand en onrust ten gevolge de oorlog met IS aan als argumenten om nu geen verkiezingen te houden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content