Barroso verzwijgt contacten met Goldman Sachs tijdens voorzitterschap Europese Commissie

26/09/16 om 16:11 - Bijgewerkt om 16:10

Ook toen José Manuel Barroso nog voorzitter was van de Europese Commissie onderhield hij contacten met de zakenbank Goldman Sachs. Dat is langer dan hij eerder toegaf.

Barroso verzwijgt contacten met Goldman Sachs tijdens voorzitterschap Europese Commissie

© reuters

Eerder kwam Barroso al in opspraak toen bekend werd dat hij een baan bij Goldman Sachs had aangenomen, terwijl hij volgens de regels van de Commissie na zijn politieke carrière geen advieswerk bij een dergelijk bedrijf mag doen. De huidige commissievoorzitter Jean-Claude Juncker stelde deze maand een onderzoek in naar de aanstelling, nadat er ophef was ontstaan over de zaak. Barroso kan zijn pensioenrecht verspelen.

De bank speelde een grote rol bij het uitbreken van de economische crisis in 2008, door de hypothekenhandel in de VS. Daarnaast hielp de bank de Griekse regering aan geld door middel van riskante financiële constructies. Griekenland overleeft nu dankzij miljardensteun van de EU.

Nu blijkt dat de contacten tussen Barroso en de bank al eerder De contacten blijken uit correspondentie tussen de oud-Commissievoorzitter en Lloyd Blankfein, de bestuursvoorzitter van Goldman Sachs. De documenten zijn in handen is van de Portugese krant Publico, zo schrijft de NOS. Barroso gaat nu voor de Amerikaanse bank werken als adviseur.

Volgens Publico had Barroso al niet-genotuleerde bijeenkomsten met mensen van de bank tijdens zijn voorzitterschap. Dat liep tussen november 2004 en november 2014.

In een e-mail van 30 september 2013 bedankt Blankfein Barroso voor hun 'productieve gesprekken' en zegt hij dat partners van de bank opgetogen waren over de 'buitengewoon vruchtbare bijeenkomsten'. Volgens Publico hebben leidinggevenden van de bank op vertrouwelijke basis suggesties gedaan voor aanpassingen in het Europese beleid, die door Barroso's kabinet met 'grote interesse' werden gelezen.

Inzicht krijgen

Een van Barroso's adviseurs was volgens de krant terughoudend in het registreren van ontmoetingen tussen zijn baas en de bank in de boeken van de Europese Commissie. Registratie van dergelijke bijeenkomsten was in die tijd nog niet verplicht.

Barroso, tevens oud-premier van Portugal, laat in een reactie weten dat hij het onderdeel van zijn werk vond om in tijd van financiële crisis contacten te onderhouden met grote banken. 'Dat was niet alleen om inzicht te krijgen in de bewegingen op de markten, maar ook om duidelijkheid te verschaffen over de positie van de Europese Commissie', schrijft hij aan Publico.

(JVL)

Onze partners