Barack Obama: Te hoge prijs betaald in Irak

01/09/10 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:19

De president heeft in een toespraak tot het Amerikaanse volk officieel het einde van de gevechtsmissie in Irak aangekondigd.

Barack Obama: Te hoge prijs betaald in Irak

© Reuters

President Barack Obama heeft op zijn beurt in een toespraak tot het Amerikaanse volk officieel het einde van de gevechtsmissie in Irak aangekondigd. Hij gaf toe dat de Amerikanen een hoge prijs hebben betaald in Irak, en wil nu op de eigen economie focussen.

Operatie Iraqi Freedom werd afgelopen nacht Operatie New Dawn.

"De Irakezen zijn voortaan verantwoordelijk voor de veiligheid in hun land," zei Obama in zijn speech vanuit het Oval Office in het Witte Huis.

Hij riep de Iraakse verantwoordelijken op om snel een regering te vormen. Bijna zes maanden na de parlementsverkiezingen zitten gesprekken over de vorming van een regering helemaal in het slop.

Duur

Obama gaf toe dat de VS "een hoge prijs hebben betaald om de toekomst van Irak in de handen van zijn volk te leggen." Tijdens de oorlog zijn meer dan 4.000 Amerikaanse soldaten om het leven gekomen.

"De invasie in Irak heeft ook geleid tot de uitgave van belangrijke middelen in het buitenland, in tijden van moeilijke begrotingen," herinnerde de president.

Daarom is het volgens Obama nu de grootste prioriteit om de Amerikaanse economie te herstellen en de miljoenen Amerikanen die hun job verloren weer aan het werk te zetten.

Bekijk de speech van Barack Obama.

Lees meer over:

Onze partners