Barack Obama regeert voort met verdeeld Congres

07/11/12 om 06:36 - Bijgewerkt om 06:36

De Republikeinen behouden de controle over het Huis van Afgevaardigden, de Democraten over de Senaat.

Barack Obama regeert voort met verdeeld Congres

© AFP

Het Amerikaans Congres blijft verdeeld. De Republikeinen behouden de controle over het Huis van Afgevaardigden, de Democraten over de Senaat. Dat blijkt uit projecties van de Amerikaanse nieuwszender CNN. De Democraat Barack Obama, de winnaar van de presidentsverkiezingen, krijgt dus opnieuw te maken met een Huis van Afgevaardigden waar de Republikeinen het beleid eindeloos kunnen blokkeren als ze dat willen.

In het Huis van Afgevaardigden, dat de Republikeinen bij tussentijdse verkiezingen in 2010 heroverden op de Democraten, waren alle 435 zetels te grabbel. In de Senaat stonden 33 van de 100 zetels op het spel. De Democraten heroverden de Senaatszetels van Massachusetts en Indiana. De Democraten hebben nu een meerderheid van 53 tegenover 47.

Gecontesteerd

De Democratische senator Claire McCaskill behoudt haar zitje in de Senaat voor de staat Missouri, melden CBS en MSNBC. Ze versloeg de Republikein Todd Akin.

Akin kwam in het oog van de storm terecht door te verklaren dat verkrachting niet tot zwangerschap leidt. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney had Akin zelfs opgeroepen om zijn kandidatuur in te trekken. Akin excuseerde zich maar ging toch voor een zetel.

Ook Akins partijgenoot Richard Mourdock leed een nederlaag in Indiana. Hij had tijdens de verkiezingscampagne zwangerschap als gevolg van verkrachting 'Gods wil' genoemd. (KVDA)

Onze partners