Barack Obama ontmoet Aung San Suu Kyi in Myanmar

19/11/12 om 09:19 - Bijgewerkt om 09:19

Bij zijn historisch bezoek aan Myanmar ontmoette Barack Obama voormalig dissidente Aung San Suu Kyi. Er werden zo'n 40 politieke gevangenen vrijgelaten.

Barack Obama ontmoet Aung San Suu Kyi in Myanmar

© Reuters

Ter gelegenheid van het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Myanmar zijn er 44 politieke gevangenen vrijgelaten. Dat heeft een verantwoordelijke van de oppositiegroep Generatie 88 laten weten. Obama werd intussen ontvangen in het huis van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, waar ze 15 jaar onder huisarrest verbleef.

Obama is in Myanmar om er de politieke hervormingen te ondersteunen. San Suu Kyi maande aan tot voorzichtigheid. "Het moeilijkste moment in een transitie is als het succes in zicht is. We moeten daarom zeer aandachtig zijn om ons niet te laten vangen door de illusie van het succes", klonk het.

Obama en San Suu Kyi wonnen beide de Nobelprijs voor de Vrede, respectievelijk in 2009 en 1991. Ze hadden in september al een korte ontmoeting in het Witte Huis.

Ontmoeting met president Thein Sein

Obama heeft ook een ontmoeting gehad met president Thein Sein, in Rangoon, de voormalige hoofdstad van Myanmar. Tienduizenden mensen wachtten de Amerikaanse herkozen president op.

Het bezoek van Obama is historisch. Obama is namelijk de eerste Amerikaanse president in de geschiedenis van het land die het een bezoek brengt. Oud-generaal Thein Sein voerde een reeks hervormingen door sinds zijn aantreden als president, anderhalf jaar geleden.

Leiders Zuidoost-Aziatische landen

Later staat nog een toespraak in de universiteit van Rangoon op het programma, waarna hij doorvliegt naar Cambodja, waar hij de leiders van de Zuidoost-Aziatische landen vervoegt. (Belga/SD)

Onze partners