Barack Obama: 'MH17 is neergeschoten, waarschijnlijk door separatisten'

18/07/14 om 18:44 - Bijgewerkt om 21:57

De president van de VS schoof Moskou indirect de gedeelde verantwoordelijkheid toe. Separatisten zouden volgens hem niet kunnen opereren zoals ze nu doen, zonder Russische training en wapens. Rusland legt dan weer alle schuld bij de regering in Kiev.

Barack Obama: 'MH17 is neergeschoten, waarschijnlijk door separatisten'

Barack Obama © Reuters

De Boeing 777 van Malaysia Airlines is neergeschoten, waarschijnlijk door separatisten. Dat zegt de Amerikaanse president Barack Obama. Hij zei dat het niet duidelijk is waarom het vliegtuig is neergehaald. Obama sprak ook steun uit voor 'het Nederlandse volk'.

De president roept alle partijen op onmiddellijk de wapens neer te leggen. Rusland, de separatisten en Oekraïne hebben allemaal de middelen om een einde te maken aan de gevechten in Oekraïne.

Volgens Obama heeft Rusland keer op keer geweigerd stappen te ondernemen voor de-escalatie in Oost-Oekraïne. Volgens Obama heeft Poetin de meeste controle over de crisissituatie in Oost-Oekraïne.

Russische betrokkenheid

De Russische president zou dan ook de aanvoer van wapens en strijders uit Rusland naar Oekraïne moeten stoppen. Separatisten zouden volgens de Amerikaan niet kunnen opereren zoals ze nu doen, zonder Russische training en wapens.

De ambassadrice van de VS bij de Verenigde Naties, Samantha Power, had eerder gewezen op de betrokkenheid van Rusland bij het neerhalen van vlucht MH17. "We kunnen niet uitsluiten dat Russisch personeel bij het gebruik van dit systeem geholpen heeft", zei Powers in de VN-Veiligheidsraad in New York, die voor een spoedzitting was bijeengekomen.

Militair ingrijpen

De pro-Westerse regering in Oekraïne zei dat de separatisten geen raketafweersysteem van het type "Buk" voor het neerhalen van het vliegtuig in hun bezit hadden. Volgens Oekraïne leidt het spoor dus naar Rusland. Moskou ontkende onmiddellijk. Rusland heeft noch dat luchtafweersysteem, noch andere oorlogswapens naar het buurland gebracht, zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Er is vooralsnog geen reden voor Amerikaans militair ingrijpen in Oekraïne, maar Obama zei dat de VS wel bereid is meer sancties op te leggen aan Rusland. De Amerikaanse president liet weten dat hij steun biedt aan het onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigcrash. Aan boord van het vliegtuig zat een Amerikaan met twee paspoorten.

Rusland legt schuld bij regering in Kiev

Rusland werpt ondertussen de bal terug. De regering van Oekraïne in Kiev had het luchtruim al vroeger moeten sluiten en is volledig schuldig aan de escalatie van het conflict, zei de Russische ambassadeur bij de VN, Vitali Tsjoerkin. 'Wij leggen alle schuld bij de regering in Kiev.'

Alle 283 passagiers en 15 bemanningsleden van de Boeing van Malaysia Airlines kwamen om het leven. Aan boord waren onder meer zeker 189 Nederlanders en 6 Belgen (van wie 2 met een dubbele nationaliteit). Alle getroffen landen eisen een grondig onderzoek naar de ramp.

Poetin roept op einde te maken aan gevechten

Naar aanleiding van de vliegramp riep de Russische president Vladimir Poetin de conflictpartijen in Oekraïne op, een einde te maken aan de gevechten. Ze moeten "zo snel mogelijk rechtstreekse gesprekken aanknopen", zei Poetin bij een ontmoeting met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill.

Volgens de recentste informatie uit Maleisië kwamen naast Nederlanders en Belgen ook 44 Maleisiërs om het leven, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 4 Duitsers, 3 Filipijnen, 1 Canadees en 1 Nieuw-Zeelander. De nationaliteit van alle doden kon nog niet bepaald worden, zei de luchtvaartmaatschappij. Reddingswerkers borgen vrijdag 181 slachtoffers, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners