Barack Obama is klaar voor militaire actie in Syrië

10/09/14 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:16

De Amerikaanse president Barack Obama is bereid om luchtaanvallen uit te voeren in Syrië. Op die manier wordt de militaire campagne van de Verenigde Staten tegen de soennitische extremisten van de Islamitische Staat (IS) uitgebreid. De president zoekt nu steun bij het thuisfront en in een internationale coalitie.

Barack Obama is klaar voor militaire actie in Syrië

Amerikaanse president Barack Obama © Reuters

De Verenigde Staten startten reeds een militaire campagne met luchtaanvallen op stellingen van de Islamitische Staat (IS) in Irak. Nu is de Amerikaanse president Barack Obama bereid zich op onvoorspelbaar terrein te begeven en die campagne uit te breiden naar Syrië. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Obama-administratie gemeld, schrijft The New York Times.

Complexe campagne op lange termijn

Op de vooravond van de dertiende herdenking van de aanslagen van 11 september 2001, zal de president in een toespraak zijn strategie uitleggen voor de 'uiteindelijke vernietiging van de terroristische groepering'. Aldus een statement van het Witte Huis.

Een dag eerder werden Republikeinen en Democraten in Kamer en Senaat al gebrieft over Obama's plannen. Sommigen beschreven die volgens de krant als een campagne op lange termijn. De militaire actie zou veel complexer zijn dan de doelgerichte aanvallen van de VS tegen al-Qaeda in Jemen, Pakistan en elders.

In zijn briefing, vertelde Obama de politici dat hij de nodige autoriteit heeft om een uitgebreide operatie uit te voeren, maar dat hij 'elke bijdrage van het Congres verwelkomde', zo schrijft The New York Times.

Syrische rebellen trainen en bewapenen

Toch blijft het Congres verdeeld over die hulp en zien velen een stemming over militaire actie vlak voor verkiezingen niet zitten. Een geboden oplossing waarbij niet over eigen strijdkrachten gestemd moet worden, is het goedkeuren van 500 miljoen dollar aan fondsen. Die moeten dienen voor het trainen en bewapenen van Syrische rebellen in hun strijd tegen de IS.

Het is een van de uitdagingen die de Amerikaanse president nog voor de boeg heeft. Hoe kan zo'n grondmacht in Syrië efficiënt getraind en bewapend worden en hoe kan de VS tussenkomen zonder de Syrische president Bashar al-Assad te steunen? Ook tracht Obama afkerige partners als Turkije (dat vreest voor het leven van 49 door IS gegijzelde Turkse burgers) en Saoedi-Arabië (dat verzet van soennitische extremisten in eigen land wil vermijden) te overtuigen om deel te nemen aan zijn coalitie in de strijd tegen de terreurbeweging.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is in Bagdad gearriveerd waar hij zijn reis door het Midden-Oosten start op zoek naar 'een zo breed mogelijke coalitie', meldt persagentschap Reuters. Kerry wil er militaire, politieke en financiële steun verkrijgen voor de strijd tegen IS in Irak en Syrië.

IS keert publieke opinie

Obama heeft zich drie jaar lang van militaire betrokkenheid in Syrië onthouden. Het bewapenen van de rebellen in de oppositie zou de macht van president Bashar al-Assad niet noodzakelijk doen wankelen hebben, zo vreesde de VS. Anderzijds zou een meer directe militaire interventie ook de buurlanden in de reeds onstabiele regio kunnen affecteren.

In 2013 bedreigde Obama de troepen van Assad echter met luchtaanvallen, nadat die vermoedelijke chemische wapens hadden ingezet tegen de oppositie, met veel burgerdoden als gevolg. Hij kon niet rekenen op de steun van het Congres en de plannen werden weer opgeborgen.

Nu lijkt de dreiging van de IS daar verandering in te brengen. De gruwelijke beelden van de onthoofdingen van twee Amerikaanse journalisten, James Foley en Steven Sotloff, hebben voor een verschuiving in de Amerikaanse publieke opinie gezorgd. Volgens recente polls lijkt het volk zich nu meer achter militair ingrijpen tegen de militanten te scharen.

Lees meer over:

Onze partners