Barack Obama is blij dat Sony 'The Interview' toch in bioscopen brengt

24/12/14 om 10:09 - Bijgewerkt om 10:09

De Amerikaanse president Barack Obama looft de beslissing van filmproducent Sony om de controversiële komedie 'The Interview', over een fictief moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, toch te laten vertonen in een aantal bioscopen op kerstdag.

Barack Obama is blij dat Sony 'The Interview' toch in bioscopen brengt

© belga

'We zijn een land dat gelooft in vrije meningsuiting en het recht op artistieke expressie,' laat Obama weten via zijn woordvoerder. 'De beslissing van Sony en de deelnemende bioscopen laat mensen toe hun eigen keuze te maken in verband met de film, en dat juichen we toe.'

Trots

Volgens Sony Pictures zal 'The Interview' op kerstdag te zien zijn in 200 tot 300 onafhankelijke bioscopen in de VS. 'We hopen dat dit slechts een eerste stap is, maar we zijn zeer trots dat we hem kunnen vertonen aan het publiek en dat we zijn opgekomen tegen diegenen die de vrije meningsuiting wilden onderdrukken', zei CEO Michael Lynton.

Ook Seth Rogen, die de film regisseerde, reageerde via Twitter: 'Het volk heeft gesproken! De vrijheid heeft het gehaald! Sony heeft niet opgegeven!'

Cyberaanval

Filmposter 'The Interview'

Filmposter 'The Interview' © Sony Pictures

'The Interview' is een komedie waarin de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un wordt omgebracht in opdracht van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Sony Pictures had eerder aangekondigd dat het de film niet in de zalen zou brengen na een cyberaanval op het bedrijf en dreigementen tegen bioscopen die de film zouden tonen.

Om en bij de 250 bioscoopzalen hadden maandagavond een petitie gestart op de website change.org om van Sony de toestemming te krijgen om de film toch te vertonen.

Diplomatieke rel

Washington vermoedt dat Noord-Korea achter de cyberaanval zit. Pyongyang veroordeelt de film en prijst de hack, maar ontkent dat het erachter zit en bood zelfs gezamelijk onderzoek aan. Die mededeling werd later echter gevolgd door een dreigement: als de VS geen andere houding aannemen, zal 'elke citadel in het land verwoest worden'.

De voorbije dagen waren er grote internetproblemen in Noord-Korea, maar het is niet zeker of dat gelinkt is aan de diplomatieke rel.

Onze partners