Barack Obama: 'Houding van Rusland is teken van zwakte, niet van sterkte'

25/03/14 om 19:17 - Bijgewerkt om 19:17

De houding die Rusland tegenover buurlanden als Oekraïne aanneemt, is geen teken van sterkte maar wel van zwakte. Dat zegt de Amerikaanse president Barack Obama.

Barack Obama: 'Houding van Rusland is teken van zwakte, niet van sterkte'

Barack Obama in Den Haag © AFP

Na afloop van de internationale top over nucleaire veiligheid in Den Haag ging Barack Obama tijdens een persconferentie uitgebreid in op de toestand op de Krim.

'Wij hebben een grote invloed op onze buren, maar wij hebben het doorgaans niet nodig om bij hen binnen te vallen om een stevige samenwerking met hen te onderhouden', meent de Amerikaanse president. 'Het feit dat Rusland het nodig vond om zijn leger in te zetten en het internationaal recht te schenden, is het bewijs van een afnemende en niet van een toenemende invloed'.

Geen oplossing

Obama erkende dat hij geen kant-en-klare oplossing heeft voor het conflict op de Krim. 'Het zou oneerlijk zijn om het voor te stellen alsof er een simpele oplossing zou bestaan om iets op te lossen dat al heeft plaatsgevonden'.

Een oplossing met geweld wijst hij van de hand. 'Wat we naar voren kunnen brengen, zijn wettelijke argumenten, diplomatieke argumenten, politieke druk en economische sancties die al van kracht zijn', luidt het.

Kosovo

Ook wees Obama de door Moskou aangehaalde analogie tussen Kosovo en de Krim van de hand. 'De vergelijking met Kosovo, waar duizenden mensen werden afgemaakt door hun regering, slaat nergens op', stelde hij.

Lees meer over:

Onze partners