Barack Obama denkt na over militaire acties in Irak

13/06/14 om 08:40 - Bijgewerkt om 08:40

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat de Amerikaanse overheid 'alle opties', waaronder een militair ingrijpen, openhoudt om Irak te helpen in zijn strijd tegen islamisten. Het Witte Huis benadrukt evenwel dat het geen plannen heeft om grondtroepen te sturen.

Barack Obama denkt na over militaire acties in Irak

VS-president Barack Obama tijdens zijn verrassingsbezoek aan Afghanistan afgelopen weekend. © REUTERS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de crisis in Irak als 'een noodgeval' omschreven. Het land heeft bijkomende hulp nodig van de Verenigde Staten en hij sluit geen enkele optie voor een reactie uit, zei Obama in het Witte Huis bij een ontmoeting met de Australische premier Tony Abbott. Hij wil waarborgen dat de extremisten kunnen gestopt worden, zei de

president.

Eerder klonk het dat de Verenigde Staten geen luchtaanvallen zouden uitvoeren op de opstandelingen. Obama riep de Iraakse regering op, aan een politieke oplossing te werken. 'Dat is een wekroep aan het adres van de Iraakse regering', zei hij.

Obama deed zijn uitspraken nadat bekend raakte dat de Iraakse steden Mosul en Tikrit in de handen van Soenitische islamisten zijn gevallen. De Verenigde Staten begonnen daarop met het evacueren van een honderdtal Amerikaanse medewerkers die voor de Iraakse regering werken. Ze werden geëvacueerd vanop de luchtmachtbasis

van Balad naar Bagdad.

Het geweld in Irak neemt hand over hand toe. Bij gevechten tussen islamisten en het Iraakse leger kwamen donderdag zowat 60 km ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad tientallen mensen om het leven.

Onze partners