Barack Obama: 'Aantal gedetineerden daalt binnenkort tot minder dan 100 in Guantanamo'

19/11/15 om 13:32 - Bijgewerkt om 13:31

De Verenigde Staten zetten hun inspanning voort om de gevangenis van Guantanamo te sluiten. Tegen het begin van 2016 zal het aantal gedetineerden in de gevangenis op Cuba zelfs minder dan 100 zijn.

Barack Obama: 'Aantal gedetineerden daalt binnenkort tot minder dan 100 in Guantanamo'

Guantanamo Bay © REUTERS

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd. In Guantanamo Bay, een Amerikaanse enclave op Cuba, zitten nog altijd 107 terrorismeverdachten opgesloten. De meeste gedetineerden worden er zonder enige vorm van proces of rechterlijke bijstand vastgehouden. Obama beloofde bij zijn verkiezing dat hij de gevangenis ging sluiten, maar heeft die belofte nog niet waar kunnen maken.

Het Amerikaanse Congres hield enkele dagen geleden de sluiting van het gevangenenkamp opnieuw tegen. Volgens waarnemers zal Obama in zijn laatste rechte lijn van zijn presidentschap niet genoeg tijd meer hebben om de sluiting effectief door te voeren. Eén van de problemen is het vinden van nieuwe plaatsen voor de gevangenen. Eerder werden al een gevangenis in Fort Leavenworth (Kansas) en in Charleston (South Carolina) bezocht. (Belga/MVM)

Onze partners