Bangladesh schrijft geschiedenis met rechtszaak eigenaar textielfabriek

De Tazreen-textielfabriek in Bangladesh. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De brand in de Tazreen-textielfabriek in Bangladesh maakte in november 2012 minstens 112 doden. Dankzij internationale druk zit de eigenaar van de fabriek eindelijk in de cel in afwachting van zijn rechtszaak.

Een Bengaalse rechter heeft geschiedenis geschreven door voor de eerste keer een eigenaar van een textielfabriek aansprakelijk te stellen voor de dood van de arbeiders. Minstens 112 mensen lieten het leven in de brand in de Tazreenfabriek bij de hoofdstad Dhaka, eind 2012. Westerse merken als Walmart en Disney waren slechts enkele van de vele die hun kleding lieten maken in de fabriek.

Delwar Hossain, de fabriekseigenaar, zit nu achter tralies in afwachting van de rechtszaak. Het is een mijlpaal voor de Bengaalse exportindustrie.

Nog geen vergoeding

Vele slachtoffers die de ramp overleefden, wachten nog steeds op een vergoeding. De lokale politie klaagde Hossain vlak na de fatale brand aan. Het rapport verklaarde dat hij met criminele nalatigheid had gehandeld. Maar de aanklacht verdween achteraf op mysterieuze wijze.

Maar na de brand veranderde de internationale houding tegenover de globale textielindustrie. De internationale druk heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat mensen als Hossain niet meer ongestraft kunnen handelen.

De brand in Tazreen en de nog dodelijkere instorting van de Rana Plaza en de lakse veiligheidsmaatregelen hebben ertoe geleid dat de VS het beperkte Algemene Voorkeursysteem (GSP), dat Bangladesh belastingvrije toegang tot de markt gaf, afschafte. Een vergadering tussen beide landen in december 2013 die de GSP moest terugbrengen, werd zelfs uitgesteld tot mei 2014.

T-shirts WK voetbal

Hossain heeft de rechtszaak lange tijd kunnen vermijden, maar wordt nu – veertien maanden na de brand – eindelijk aangeklaagd voor zijn rol in de dood van de arbeiders door nalatigheid. De aanklacht heeft geleid tot meer vertrouwen in het Bengaalse rechtssysteem.

Toen Hossain voor de rechter kwam, had hij T-shirts mee die voor het Wereldkampioenschap Voetbal in 2014 worden gemaakt in zijn andere fabrieken. Daarmee wilde hij het belang van de textielindustrie in het land benadrukken. Maar Bangladesh lijkt nu voor de eerste keer in de geschiedenis de verloren levens boven de winst te plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content