Daalt de kwaliteit van ons onderwijs? Stel uw vraag aan Hilde Crevits

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Onderwijs © BELGA

Heeft u een originele en relevante vraag voor minister van Onderwijs Hilde Crevits? Stel ze hier en maak kans op twee filmtickets.

Mail uw naam, adres en vraag voor Hilde Crevits naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met 2 filmtickets.

Een steenkoud feit: Vlaanderen zakt weg in de Pisa-tests en dat in alle vakken die dit internationaal vergelijkend onderzoek meet. Zowel in wiskunde, wetenschappen als begrijpend lezen hangt de Vlaamse vijftienjarige wel nog steeds in de subtop, maar op verre afstand van de Aziatische resultaten. Moeten we die alsmaar zakkende score relativeren of is er toch meer aan de hand?

Mensen uit het werkveld beweren zelf namelijk ook dat de kwaliteit van het onderwijs daalt. Een deel van de verklaring is dat de job van leerkracht er allerminst makkelijker op werd. De zorgtaken en de opgezwollen administratie duwen het lesgeven aan de kant. Er zou ook iets schorten aan het niveau van de instromende leerkrachten. Daarbij wordt de lerarenopleiding met de vinger gewezen, maar daar zegt men dan weer dat het beroep alsmaar meer studenten uit TSO en BSO lokt, van wie de voorkennis kennelijk niet voldoet. ‘We trekken blijkbaar niet de sterke profielen aan,’ verklaarde Vlaams Parlementslid Koen Daniëls, onderwijsexpert bij N-VA. Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, pleit voor een niet-bindende oriëntatieproef bij het begin van de lerarenopleiding.

Te midden van die uitdagingen wordt er dan ook nog eens bezuinigd op ons onderwijs. Men knipt in vervangings- en ziekteregelingen. Sommigen beweren zelfs dat het veelbesproken M-decreet, dat leerlingen met speciale leerbehoeften zoveel mogelijk naar het regulier onderwijs stuurt, ook één grote besparingsoperatie is. De gevolgen van het M-decreet zullen zich pas op 1 september laten voelen. Veel is nog onduidelijk, wat de leerkrachten een onrustige vakantie bezorgde. Het voorstel om onderwijzers uit de tweede en derde graad meer te laten lesgeven voor hetzelfde loon heeft het trouwens niet gehaald.

In plaats van een besparing lijkt het onderwijs net een forse kapitaalinjectie nodig te hebben, bijvoorbeeld om de infrastructuur aan te pakken: meer dan de helft van de schoolgebouwen dateert van voor 1970. Ruim een kwart van de gebouwen werd zelfs opgetrokken voor 1950. Containerklassen lenigen de nood, maar zijn evengoed duur hoewel geen duurzame oplossing.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft kortom veel op haar bord. Vragen voor de leading lady van de Vlaamse christendemocratie zijn welkom op mijnvraag@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content