Ban Ki-moon (VN) veroordeelt antisemitische aanvallen

04/08/14 om 08:08 - Bijgewerkt om 08:08

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon heeft het opgelopen antisemitisme veroordeeld. Zijn reactie volgt op een reeks protestacties tegen Israël naar aanleiding van het conflict in de Gazastrook.

Ban Ki-moon (VN) veroordeelt antisemitische aanvallen

Israëlische soldaat controleert tank © Reuters

'Het conflict in het Midden-Oosten mag geen voorwendsel worden voor vooroordelen die de vrede en harmonie overal kunnen beïnvloeden', zo zegt secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, in een verklaring. De man veroordeelt zo het toegenomen antisemitisme na een reeks acties tegen Israël in verband met de aanhoudende onrust in Gaza. Ban verwees daarbij vooral naar de protesten in Europa.

De secretaris-generaal is er vast van overtuigd dat het conflict door een onmiddellijk einde van het geweld en door onderhandelingen opgelost moet worden. Israël had eerder voor maandag een humanitair staakt-het-vuren van zeven uur aangekondigd. De wapenstilstand zou gelden voor de hele Gazastrook, met uitzondering van het gebied ten oosten van Rafah.

Hoge Palestijnse bevelhebber gedood

Ondertussen liet het land weten dat een hoge bevelhebber van de militante Palestijnse organisatie Islamitische Jihad bij een Israëlische luchtaanval gedood werd. Dabijal Mansoer zou volgens de Israëlische geheime dienst verantwoordelijk geweest zijn voor de coördinatie van raketaanvallen tegen Israël.

Zondag zouden militante Palestijnen 120 raketten op Israël hebben afgevuurd. Sinds middernacht zijn volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid alweer elf Palestijnen gedood. (Belga/WB)

Onze partners