Ban Ki-moon roept Israël en Palestijnen op tot staakt-het-vuren

10/07/14 om 22:59 - Bijgewerkt om 22:59

Er vallen te veel burgerslachtoffers bij het nieuwste conflict tussen Iraël en d Palestijnen, vindt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Beide partijen moeten dan ook ophouden met schieten.

Ban Ki-moon roept Israël en Palestijnen op tot staakt-het-vuren

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon © REUTERS

Dat zei Ban Ki-moon tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad over de crisis. "Het is nu belangrijker dan ooit om een gemeenschappelijke basis te vinden voor een terugkeer van de rust en een situatie van staakt-het-vuren", zei de VN-chef.

Raketten

Volgens Ban Ki-moon heeft Hamas vanuit de Gazastrook meer dan 550 raketten en mortieren op Israëlische doelen afgevuurd. Het Israëlische leger heeft omgekeerd meer dan 500 luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook.

'Voor de zoveelste keer zijn burgers het slachtoffer van een voortdurend conflict. Het welzijn van burgers is mijn grootste zorg. Waar ook ter wereld,' zei Ban Ki-moon. De secretaris-generaal heeft deze boodschap ook overgebracht aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Geweld gaat door

Maar intussen gaan de beschietingen over en weer gewoon door. Netanyahu zei er niet over te denken om de beschietingen op doelen van Hamas te staken. Ook donderdag vielen er doden na Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook. Omdat het een dichtbevolkt gebied is en Hamas burgers als menselijk schild gebruikt, vielen er ook burgerslachtoffers.

In de historische stad Jeruzalem klonk donderdag opnieuw het luchtalarm. Twee raketten konden worden onderschept door de Iron Dome. Twee andere raketten die niet werden onderschept, kwamen aan in open gebied. Beide partijen lijken niet van plan oren te hebben naar een staakt-het-vuren. (Belga/TV)

Onze partners