Ban Ki-moon: 'Houd op met het beschermen van blauwhelmen die verkrachten'

18/09/15 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:03

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban Ki-moon, roept landen op om seksuele misdaden van blauwhelmen niet langer in de doofpot te stoppen, maar de daders voor het gerecht te brengen.

Ban Ki-moon: 'Houd op met het beschermen van blauwhelmen die verkrachten'

VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon in Zuid-Soedan © Reuters

Na de vele beschuldigingen van seksueel misbruik en aanrandingen tegen Blauwhelmen wil VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voortaan de landen van herkomst van schuldig bevonden soldaten openlijk noemen en hen onmiddellijk terug naar huis sturen. De handelwijze is niet bedoeld als publieke blamage, maar moet eerder voor meer transparantie en aansprakelijkheid zorgen, zei Ban in New York op een bijeenkomst van de VN-lidstaten.

'Voor lidstaten, die vastberaden tegen seksueel misbruik optreden, is dat geen gezichtsverlies. Wanneer er niet onmiddellijk tegen wordt opgetreden, zullen ook hele contingenten naar huis gestuurd worden, kondigde Ban aan.

Terwijl de Verenigde Naties voor delicten van burgerlijke medewerkers verantwoordelijk is, zijn het bij de blauwhelmen de landen van herkomst. Tot nog toe werden beschuldigde soldaten nauwelijks aangeklaagd en gestraft. Nadat de voorbije maanden almaar meer beschuldigingen tegen blauwhelmen en andere soldaten vooral in de Centraal-Afrikaanse Republiek werden geuit, had de baas van de VN dit als 'een kankergezwel in ons systeem' omschreven en een hardere aanpak van dergelijke gevallen aangekondigd. (Belga/AVE)

Onze partners