Ban Ki-moon: 'Drones niet gebruiken voor luchtaanvallen'

13/08/13 om 22:55 - Bijgewerkt om 22:55

VN-Secretaris-generaal Ban Ki-moon vindt dat drones niet ingezet mogen worden voor luchtaanvallen op terreurverdachten. Dat zei hij bij een bezoek aan de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Ban Ki-moon: 'Drones niet gebruiken voor luchtaanvallen'

© Reuters

Ban noemt de drones "in essentie vliegende camera's". Ze moeten dan ook exclusief ingezet worden voor observatievluchten, vindt hij. "Het is een duidelijke stellingname van de VN dat het gebruik van drones moet voldoen aan het internationale recht en het internationale mensenrecht", zegt de VN-secretaris-generaal.

Ban roept op om het internationale recht te respecteren: "Alle nodige inspanningen om fouten en burgerslachtoffers te vermijden, moeten worden gedaan."

Dodelijk

Het is geen toeval dat Ban Ki-moon deze uitspraken in Pakistan doet. Dat land wordt samen met Jemen het meest getroffen door de met raketten bewapende Amerikaanse drones.

Honderden Pakistanen, onder wie ook burgers, kwamen om het leven bij de Amerikaanse luchtaanvallen, gericht op moslimextremisten. Ook in Jemen zijn sinds juli zeker twintig terreurverdachten gedood door drones. (Elsevier/Jozefine van Enk/TV)

Onze partners