Ban Ki-moon bezorgd over rol Hezbollah in Syrië

27/05/13 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:45

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, is 'heel ongerust' over de toenemende rol van de Libanese Hezbollah in de Syrische burgeroorlog.

Ban Ki-moon bezorgd over rol Hezbollah in Syrië

© IMAGEGLOBE

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wil dat de inspanningen verdubbeld worden om een uitbreiding van het conflict naar buurlanden te vermijden, aldus zijn woordvoerder Martin Nesirky.

Ban roept alle landen en groepen op "te stoppen het geweld in Syrië te ondersteunen", aldus de woordvoerder in een persbericht, enkele uren nadat twee raketten zijn afgevuurd op een zuidelijke voorstad van Beiroet, domein van de Hezbollah.

De Hezbollah, 'de partij van God', steunt het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad. Aanvankelijk vervoerden ze in het geheim de Libanese slachtoffers uit Syrië, maar inmiddels is de beweging openlijk uitgekomen voor haar deelname aan het conflict.

Bij de openingszitting van de VN-Mensenrechtenraad zei VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay dat "mensen afhangen van de internationale gemeenschap voor bescherming en hulp", wanneer hun regeringen hen niet kunnen of niet willen beschermen. De VN-mensenrechtencommissaris riep de VN-Veiligheidsraad op actie te ondernemen, maar verduidelijkte niet wat dat dan juist moet inhouden.

Sjiitisch Hezbollah strijdt mee

De machtige sjiitische militie in Libanon strijdt sinds een week aan de zijde van het Syrische leger, om de strategische stad al-Qusayr in het centrum van het land te heroveren op de rebellen. In al-Qusayr zijn vijf rebellen gesneuveld bij gevechten met de regeringstroepen en militieleden van de Libanese sjiitische militie Hezbollah. Dat meldde het in Groot-Brittannië gebaseerde Syrische Mensenrechtenobservatorium. Volgens de rebellen heeft het regime gifgas ingezet. Ook journalisten van Le Monde bevestigden het gebruik van chemische wapens.

De deelname van Hezbollah aan het conflict in Syrië heeft ook Israël in verregaande staat van waakzaamheid gebracht. Tel Aviv voerde al meerdere aanvallen uit op Syrisch grondgebied, die gericht waren Hezbollah.

Syrische televisiejournaliste omgekomen bij al-Qusayr

Bij de gevechten om de Syrische stad al-Qusayr is een televisiejournaliste gedood. Dat melden het Syrische Mensenrechtenobservatorium en het staatspersagentschap Sana. De verslaggeefster van een regimegetrouwe televisiezender was onderweg om over de gevechten te berichten. In de buurt van de al-Dabaa-luchthaven in de provincie Homs werd ze dodelijk geraakt door een sluipschutter.

'141 Hezbollah-strijders omgekomen in Syrië'

Nog volgens de rebellen hebben de regeringstroepen in gifgas ingezet in een wijk en de omgeving van Damascus. Tientallen mensen, onder wie kinderen, zouden met verstikkingsverschijnselen naar ziekenhuizen zijn gebracht. Het is evenwel moeilijk dergelijke berichten uit Syrië onafhankelijk te controleren.

Volgens het observatorium is het aantal in de Syrische burgeroorlog omgekomen Hezbollah-strijders opgelopen naar 141. Meer dan de helft van hen is in de voorbije negen dagen gesneuveld in de provincie Homs en in de omgeving van de Syrische hoofdstad Damascus.

Ban Ki-moon vraagt invloed aan te werven om politiek oplossing te vinden

De secretaris-generaal van de VN moedigt alle landen, organisaties en groeperingen aan om "hun invloed aan te wenden voor een politieke oplossing in de tragedie van Syrië". De voorbereidingen van een internationale vredesconferentie in het Zwitserse Genève zijn intussen gestart.

In het kleine Libanon verblijven momenteel honderdduizend Syriërs die het geweld in eigen land ontvlucht zijn. (Belga/AVE/SD)
Onze partners