Ban Ki-moon aan Syrië-onderhandelaars: 'Wees flexibel'

30/10/15 om 04:23 - Bijgewerkt om 04:23

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties riep de delegaties die in Wenen over de toekomst van Syrië onderhandelen op om zich flexibel op te stellen, hun "nationaal perspectief" op te geven in ruil voor "globaal leiderschap".

Ban Ki-moon aan Syrië-onderhandelaars: 'Wees flexibel'

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN © REUTERS

Vijf voorname buitenlandse partijen in het conflict zitten voor het eerst over de burgeroorlog samen aan tafel: VS, Rusland, Iran, Saudi-Arabië en Turkije.

Een van de grote twistpunten wordt de positie van de Syrische president Bashar al-Assad. Voor Rusland is hij een onontbeerlijk deel van elke oplossing. Iran, dat de voorbije weken openingen liet vermoeden, heeft Assad ook altijd ondersteund. De voorbije maand hebben Rusland en Iran hun militaire steun aan het regime Assad opgevoerd.

Voor de VS en bondgenoten moet Assad zo snel mogelijk opstappen, en kan hij in geen geval deel uitmaken van een oplossing.

'Redelijke oplossing'

Ban Ki-moon riep de partijen volgens de BBC op om verder te kijken dat hun onmiddellijk belang. "Hoe langer ze hun eigen nationaal perspectief aanhouden, hoe meer mensen zullen lijden, en hoe meer de wereld zal lijden. Zoals ik altijd zeg: er zijn geen militaire oplossingen".

Voor het begin van de onderhandelingen was er, op afstand, een woordenwisseling tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Iran en Saudi-Arabië. Die van Iran glunderde omdat er zonder zijn land geen "redelijke oplossing" kan gevonden worden. Die van Saudi-Arabië herhaalde dat wat hem betreft Assad moet vertrekken. "Hij zal ofwel in een politiek proces vertrekken ofwel dwangmatig verdreven worden".

Een deel van de Syrische oppositie is allesbehalve opgezet met de aanwezigheid van Iran.

Zoals bekend zijn bij de intussen vier jaar durende burgeroorlog in Syrië 250.000 mensen omgekomen, en 11 miljoen mensen uit hun huis verdreven. Plusminus 4 miljoen Syriërs zijn naar het buitenland gevlucht.

De onderhandelingen tussen de partijen beginnen vandaag.

(RR)

Onze partners