Baltimore: vermeend politieschot leidt bijna tot rellen

05/05/15 om 00:07 - Bijgewerkt om 00:10

De politie in Baltimore kwam tussen met traangas nadat omstanders en de nieuwszender Fox News een schot verkeerd hadden geïnterpreteerd. De jongeman die een revolver afvuurde, ging zelf tegen de grond. Waarna velen dachten dat de politie hem had neergeschoten.

Baltimore: vermeend politieschot leidt bijna tot rellen

Baltimore: de niet verwonde man wordt afgevoerd © REUTERS

De reporter van Fox News en ook omstanders waren klaarblijkelijk het slachtoffer van optisch bedrog nadat de schutter zelf, misschien uit zelfverdediging, plat op de buik ging nadat hij een schot was afgegaan, al dan niet gewild. De politie vuurde niet, volgens woordvoerder Jarron Jackson, maar voor hij dat kon duidelijk maken was een roerige massa op de been gekomen, die agenten kwam belagen. Die massa werd met traangas uiteengedreven. De schutter werd eerst ter plekke medisch gecontroleerd en vervolgens "uit een overdaad aan voorzorg" naar het ziekenhuis gebracht, hoewel hij dat zelf volgens de woordvoerder overbodig achtte. Hij werd gearresteerd voor verboden wapenbezit.

Live beelden

Volgens verslaggevers ter plaatste had de politie op live camerabeelden een gewapende jongeman opgemerkt, die misschien een drugsdeal aan het sluiten was. Agenten wilden de man aanhouden, maar die sloeg op de vlucht.

Baltimore blijft sinds de dood van de 25-jarige Freddie Gray uitermate gespannen, ook na de in beschuldigingstelling van 6 agenten (3 zwarte en 3 blanke) en na de opheffing van de noodtoestand, en er is duidelijk niet veel nodig om de spanningen te doen overkoken.

De tussenkomst van de woordvoerder, die zich waagde tussen de nog altijd woedende bewoners, kon de gemoederen weer enigszins kalmeren.

Lees meer over:

Onze partners