Baltimore likt wonden na nacht van vernielingen

29/04/15 om 03:50 - Bijgewerkt om 05:08

Na een nacht van vernielingen en arrestaties heeft Baltimore een gespannen maar grotendeels incidentvrije dag doorgemaakt. Niet alleen zijn er duizenden agenten en leden van de National Guard op straat, bewoners vormen zelf ook een ordemacht. Bij het ingaan van de avondklok bleven enkele honderden bewoners op straat en waren er kleine schermutselingen.

Baltimore likt wonden na nacht van vernielingen

De politiemacht en een parallelle ordemacht van bewoners bewaakten Baltimore © REUTERS

De balans van maandagnacht is: 20 politieagenten met verwondingen, 1 persoon in levensgevaar, 235 arrestaties, 140 voertuigen platgebrand, talloze winkels geplunderd en enkele tientallen gebouwen in brand gestoken, meest in het oog springend een nog niet afgewerkt complex met goedkope flats voor bejaarden, dat met de grond gelijkgemaakt is.

Het waren, zeggen wat oudere bewoners, de ergste rellen in de stad sinds de moord op Martin Luther King in 1968. Na die moord werden nog grotere vernielingen aangericht - winkels die toen werden vernietigd zijn nooit meer teruggekeerd. Maandag werd de enige farmacie in een achterstandsbuurt leeggeplunderd en platgebrand, wat betekent dat bewoners voortaan enkele kilometers moeten reizen om medicijnen te vinden. Ook nu is de gedachte: keert die farmacie nog terug?

Kritiek op politie

De ochtend toonde twee tendensen. Bewoners die de vernielingen aanschouwden, begonnen een collectieve schoonmaakactie, als een vorm van protest tegen het geweld. Tegelijk groeide de kritiek op het optreden van de politie en van burgemeester Stephanie Rawlings-Blake, die grotendeels afzijdig bleven terwijl de plunderingen en brandstichtingen aan de gang waren. De politiewoordvoerder verklaarde die houding door te wijzen op het groot aantal scholieren dat bij de plunderingen betrokken was, 13-, 14-, 15-jarigen. Men wou niet hardhandig optreden tegen die jongeren. Maar wellicht was dat een misrekening in die zin dat minderjarigen een kleine minderheid vormden bij de arrestanten.

Rapport

Dinsdag werd op kleine incidenten na vreedzaam gedemonstreerd en van gedachten gewisseld.

De manifestanten, die in meerderheid het geweld en de plunderingen veroordeelden, wezen er ook op dat vernielde gebouwen nationale aandacht krijgen, terwijl vernietigde (zwarte) levens dikwijls veel minder belicht worden; dat er voor de vernielingen meteen 235 mensen gearresteerd zijn terwijl na het overlijden van de 25-jarige Freddie Gray niemand is gearresteerd.

Freddie Gray werd op 19 april aangehouden nadat hij op de vlucht geslagen was voor politieagenten. Ergens tussen zijn arrestatie en zijn aankomst op het politiekantoor, 40-45 minuten later, werd zijn ruggengraat gebroken. Hij viel in coma en overleed een week later. De 6 agenten die bij de arrestatie betrokken waren, en die allen verklaarden dat de arrestatie geweldloos was gebeurd, zijn geschorst met behoud van loon.

De politie heeft bekendgemaakt dat haar rapport over de zaak vrijdag aan de procureur zal overgemaakt worden. Of het dan publiek wordt is onduidelijk.

Avondklok

Bij het ingaan van de avondklok, om 22 uur plaatselijke tijd (4 uur in België), bleef er nog veel volk op straat. De politie greep niet onmiddellijk in. De politie rukte dan traag op, beschermd met schilden tegen sporadisch gegooide flessen. Na een minuut of twintig vuurden agenten rookgranaten en traangas en pepperspray af. Er werden enkele manifestanten gearresteerd.

Na een uur waren de meeste manifestanten verdwenen, al bleven er nog individuen in zijstraten. De politie was bezig straat per straat te controleren.

Lees meer over:

Onze partners