Baltimore: feestvreugde na arrestatie agenten

Feestvreugde in Baltimore © REUTERS
Rudi Rotthier

Marilyn Mosby, procureur voor de staat Maryland, heeft de zes agenten in Baltimore die betrokken waren bij arrestatie en transport van Freddie Gray in staat van beschuldiging gesteld. De agent die de arrestatiewagen bestuurde, wordt beschuldigd van moord. Na de bekendmaking van de beschuldigingen brak een volksfeest uit in Baltimore.

Vijf van de zes agenten zijn gearresteerd.

Marilyn Mosby, 35 en nog maar 4 maanden in functie, zei tijdens een persconferentie dat de politie Freddie Gray onrechtmatig gearresteerd had. Hij had een zakmes bij zich, dat legaal was in Maryland. Hij had geen misdrijf gepleegd en er was geen reden voor zijn arrestatie, zei ze. (de politie zei eerder dat hij een illegaal knipmes in zijn broek verstopt had)

Procureur Marilyn Mosby
Procureur Marilyn Mosby© REUTERS

De 25-jarige Gray was op 12 april na “oogcontact” met een agent op de vlucht geslagen en achtervolgd door politie per fiets. Hij werd tegen de grond vastgehouden en geboeid. Vervolgens werd een arrestatiewagen opgeroepen. Gray werd, tegen de procedure in, zonder gordel op transport gezet.

Op de buik

Het transport maakte 4 stops (de agenten hadden eerst eensluidend 3 stops vermeld, maar uit beelden van veiligheidscamera’s werd duidelijk dat er een vierde stop was geweest). Eerst hield men halt om Gray voetboeien om te doen. De reden van de tweede stop, die de agenten tot het tegendeel bleek verzwegen, is niet duidelijk. Dan kwam er een oproep om nog een verdachte op te halen. De chauffeur stopte om te kijken hoe het met Gray ging. Die had herhaaldelijk om hulp geroepen en minstens twee keer laten weten dat hij geen lucht kreeg, dat hij aan astma leed en zijn respirator niet bij zich had. De chauffeur gaf geen medische hulp aan de lijdende Gray. Hij trok wel, samen met een andere agent, Gray op een zitje. Tot dan had de arrestant op zijn buik gelegen, met zijn hoofd in de rijrichting, geboeid, maar niet vastgemaakt. Tijdens de vierde stop werd de tweede verdachte opgepikt.

Freddy Gray
Freddy Gray© /

Tegen de tijd dat het politiebureau bereikt werd, ademde Gray niet langer. Hij lag weer op de grond van de arrestatiewagen. Hij had een hartstilstand, viel in coma en overleed een week later, met zware verwondingen aan ruggenwervels en strottenhoofd.

Een van de theorieën is dat de letsels veroorzaakt werden door een bruusk maneuver tijdens de autorit waardoor hij tegen een wand of een bout zou zijn geslingerd.

Moord zonder voorbedachtheid

In totaal zijn de zes agenten geconfronteerd met 28 beschuldigingen. De zwaarste beschuldiging gaat naar de chauffeur, Caesar Goodson , die van moord zonder voorbedachtheid wordt beschuldigd, wat, als de jury hem veroordeeld, tot 30 jaar gevangenis kan leiden. Goodson controleerde de staat waarin Gray verkeerde, gaf geen hulp aan de smekende Gray, zag geen reden om de rit te in te korten en ging gewoon de volgende verdachte nog oppikken.

In de VS wordt een “ruwe rit” in de arrestatiewagen wel eens gebruikt om arrestanten “een lesje te leren”. Of dat hier het geval was, moet nog uitgemaakt worden.

Drie van de andere agenten worden beschuldigd van doodslag, de 2 overige van geweldpleging. Zij riskeren tien jaar voor die beschuldigingen.

‘Gerechtigheid’

De manifestanten in Baltimore, zo zei Mosby, scandeerden “Geen gerechtigheid geen vrede”. “Jullie vrede is oprecht nodig terwijl ik werk om gerechtigheid te verkrijgen voor deze jongeman. Aan degenen die kwaad zijn, of gekwetst, of die zelf ervaringen van onrecht hebben, ik verzoek jullie om die energie vreedzaam te kanaliseren”.

Mosby is afkomstig uit een familie van vijf generaties politieagenten. Toen ze veertien was zag ze hoe haar 17-jarige neef werd doodgeschoten door een andere 17-jarige die verkeerdelijk dacht dat hij een drugdealer was. Ze is gehuwd met een raadslid dat de wijk vertegenwoordigt waar de arrestatie gebeurde. Beschuldigingen van belangenvermenging (onder meer geuit door de politievakbond) wees ze alles irrelevant van de hand.

Na haar persconferentie brak een ongeorganiseerd volksfeest uit in West-Baltimore, waar Gray leefde. Het was een vreemd mix van opluchting, agressie, bezorgdheid, vreugdetranen, gebalde vuisten, claxonnerende auto’s. Politie-agenten regelden discreet het verkeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content