Balkanroute verschuift naar Bulgarije: wil ook in Europees-Turks akkoord

De Bulgaarse premier Boyko Borissov © AFP

Bulgarije wil dat het vluchtelingenakkoord dat de Europese Unie wil sluiten met Turkije ook bepaalt dat de Bulgaars-Turkse land- en zeegrens beschermd wordt.

Bulgarije wil dat het vluchtelingenakkoord dat de Europese Unie wil sluiten met Turkije ook bepaalt dat de Bulgaars-Turkse land- en zeegrens beschermd wordt. Premier Boïko Borissov heeft daarover een brief verstuurd naar Europees president Donald Tusk, maakte de regering in Sofia zaterdag bekend.

De Europese Unie en Turkije willen eind volgende week afspreken dat alle illegaal in Griekenland aankomende migranten teruggestuurd worden naar Turkije. Voor elke Turkse heropname van een Syrische vluchteling zouden de Europese landen een andere Syriër met recht op internationale bescherming vanuit Turkije willen overbrengen en hervestigen in Europa.

Volgens de Bulgaarse brief mag de Europese Unie zich echter niet enkel focussen op de zeegrens tussen Turkije en Griekenland. “Het is belangrijk dat alle landen in de frontlinie kunnen rekenen op Europese steun om de buitengrenzen van de Unie te beschermen”, zegt Borissov. Sofia krijgt alvast de steun van een Oostenrijkse regeringsdelegatie, die zaterdag op bezoek was in Bulgarije. “Wat van toepassing is voor Griekenland moet ook van toepassing zijn op Bulgarije”, zei minister van Defensie Hans-Peter Doskozil.

Tot dusver lieten vluchtelingen Bulgarije grotendeels links liggen. Sofia registreerde vorig jaar slechts 30.000 migranten. Eenmaal aangekomen in Griekenland trokken de meesten via Macedonië en Servië naar het noordwesten van Europa. De Bulgaren vrezen echter dat vluchtelingen steeds vaker over hun grondgebied zullen passeren als de zogenaamde Balkanroute afgesloten wordt.

De Turks-Bulgaarse grens wordt bewaakt door ongeveer 2.000 politiemannen. Over 95 van de 260 kilometer lange landgrens tussen beide landen is prikkeldraad uitgerold.

Behalve de hervestiging van vluchtelingen in Europa vraagt Turkije in ruil voor het heropnamebeleid ook een versnelde opheffing van de visumplicht voor Turken die naar Europa willen reizen.

Hollande sceptisch over Turkse eisen

De Franse president François Hollande bevestigde zaterdag zijn scepsis over dat Turkse verzoek. “Er mag niet de minste toegeving worden gedaan op het vlak van mensenrechten en de criteria voor visaliberalisering”, zei hij na afloop van overleg met andere centrumlinkse Europese leiders. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content