Balans Syrische repressie: al 7.600 doden

22/02/12 om 12:19 - Bijgewerkt om 12:19

Er vielen al 7.600 doden door de repressie van dictator Bashar Al-Assad. Onder hen de bekende Amerikaanse oorlogscorrespondente Marie Colvin en de Franse journalist Remi Ochlik.

Sinds het begin van de revolte tegen het regime in Syrië in maart 2011 zijn er reeds meer dan 7.600 mensen gedood. Dat meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, met zetel in Londen. De slachtoffers zijn vooral burgers.

Het gaat meer bepaald om 5.542 burgers, 1.692 soldaten en leden van de veiligheidsdiensten en bijna 400 deserteurs.

Twee journalisten gedood

Volgens een militant in de stad Homs werden in die centraal gelegen Syrische stad ook twee buitenlandse journalisten gedood bij bombardementen op het perscentrum in de wijk Baba Amr. Drie tot vier andere buitenlandse verslaggevers raakten gewond, zei Omar Chaker via Skype.

Luidens de Britse BBC zijn de gedode verslaggevers een Amerikaan en een Fransman. Het gaat om de bekende Amerikaanse oorlogscorrespondente Marie Colvin en de Franse journalist Remi Ochlik, zo heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera gemeld.

Drie westerse journalisten gedood

Bij een eerdere bomaanslag kwam nog al een Franse journalist, cameraman Gilles Jacquier van France2, om het leven. Hij was de eerste westerse journalist die in het conflict het leven liet. De teller staat nu op drie. Een ploeg van de VRT, met onder andere Rudi Vranckx en Jens Franssen, ontsnapte net aan de aanslag, die volgens de journalisten waarschijnlijk door het Syrische regime was opgezet.

Conferentie van de vrienden van Syrië

Ondertussen laat de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) weten dat de internationale conferentie over Syrië die plaatsvindt in Tunis zal bekijken wat de internationale gemeenschap "concreet" kan doen om de humanitaire actie te versterken in het land.

Reynders: 'Situatie in Syrië wordt ontoelaatbaar'

Hij verklaard dat na een bezoek aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. De situatie in Syrië wordt volgens de minister "ontoelaatbaar", zo zei hij na een onderhoud met onder meer Ban Ki-Moon, de secretaris-generaal van de VN.

Reynders zakt naar Tunis af om deel te nemen aan de "conferentie van de vrienden van Syrië", die op initiatief van de Tunesische regering plaatsvindt.

Op die conferentie moet volgens de minister bekeken worden wat er concreet kan gebeuren om humanitaire organisaties toegang te laten krijgen tot de slachtoffers van de gewelddadige onderdrukking van de tegenstanders van het regime van despoot Bashar al-Assad. Onder meer de creatie van humanitaire corridors wordt geopperd. (Belga/SD)

Onze partners